11 Ιουν 2009

Λιπαρά ψάρια κατά της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας


Τα άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια ώστε να περιορίσουν την εξέλιξη της ασθένειας.
Τα λιπαρά οξέα Ωμεγά3 υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως σκουμπρί και σολομός και αποδείχτηκε πως επιβραδύνουν ή ακόμα σταματούν την εξέλιξη της νόσου είτε σε αρχικό είτε στο τελευταίο στάδιο αυτής.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτή τη διαπίστωση ύστερα από μελέτη με δείγμα 3.000 ατόμων οι οποίοι έλαβαν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο βρετανικό περιοδικό British Journal of Ophthalmology.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 500.000 άνθρωποι στη Βρετανία νοσούν από AMD που καταστρέφει το κέντρο όρασης.

Ήδη οι γιατροί το προηγούμενο διάστημα συνιστούσαν οι άνθρωποι να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3 επειδή μπορεί να μειωθεί στο 1/3 η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος AMD. Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει πως θετικά αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν και στους ήδη νοσούντες καθώς παρατηρήθηκε 25 % μείωση στην εξέλιξη της AMD.

Μάλιστα, οι ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο AMD που κάνουν δίαιτα χαμηλών λιπαρών, καταναλώνουν ελάχιστη ζάχαρη και λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής -αντιοξειδωτικές βιταμίνες και βιταμίνη C- μείωσαν την ανάπτυξη της νόσου μέχρι και 50%.

Παραδόξως, τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα παρατηρούνται στις γυναίκες, αφού τα συμπληρώματα διατροφές δεν έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα και αναστέλλουν τη λήψη των Ωμέγα 3. Επιπλέον, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες μαζί με ψευδάργυρο και καροτίνη β -πράσινα και κίτρινα λαχανικά- έχουν 50% πιθανότητες να εξελιχτεί η ασθένεια.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Tufts University στη Βοστόνη πιστεύουν πως τα Ωμέγα 3 λιπαρά προσφέρουν προστασία έναντι της AMD αφού μεταβάλλουν τα λιπαρά στο αίμα μετά το γεύμα, λιπαρά τα οποία μπορούν να έχουν βλαβερές συνέπειες στο σώμα του ανθρώπου. Προσθέτουν πως λόγω των διάφορων συμπερασμάτων δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα Ωμέγα 3.

Οι ίδιοι προτείνουν οι νοσούντες να καταναλώνουν 2 με 3 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, οστρακοειδή και ρέγγα) ώστε η ημερήσια πρόσληψη να είναι 650mg, ποσότητα που μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης AMD.

Από την πλευρά της, η βρετανική υπηρεσία τροφίμων προτείνει στους πολίτες να έχουν στο διαιτολόγιό τους δυο μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως (μια από αυτές να είναι λιπαρό ψάρι). Παράλληλα, υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών ψαριών έχει αρνητικά αποτελέσματα καθώς μπορεί να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ρύπων- κακών για τον οργανισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: