10 Ιουν 2009

Η αϋπνία παχαίνει


Όπως ακριβώς οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, έτσι και η αϋπνία και ο κακός ύπνος επηρεάζουν το μεταβολισμό μας.
Πιο συγκεκριμένα, η στέρηση του ύπνου αυξάνει την όρεξη για φαγητό και επομένως και τον κίνδυνο για πρόσληψη περισσότερων θερμίδων και κατ’ επέκταση για παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου ημερησίως αν και οι ανάγκες για ύπνο μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ένας από τους παράγοντες που επηρεάζονται είναι η διατροφική μας συμπεριφορά και τελικά και η σιλουέτα μας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ενώ κοιμόμαστε αρκετά, ο ύπνος αυτός στερείται ποιότητας και δε μας ξεκουράζει.

Ύπνος και παχυσαρκία

Πρόσφατη μελέτη (Hordaland Health Study) έδειξε ότι η ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Ακόμη τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, συστολικής και διαστολικής πίεσης ήταν ανεβασμένα σε άτομα με λιγότερες ώρες ύπνου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο και καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.

Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι όσο περισσότερη ώρα μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο χρόνο έχουμε για να φάμε. Εξάλλου όταν μας λείπει ύπνος έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως είναι τα γλυκά, τα λιπαρά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Την ίδια στιγμή ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχ της Ολλανδίας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που στη διάρκεια της εφηβείας κοιμούνταν λιγότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους.

Γρελίνη και λεπτίνη

Ο ύπνος φαίνεται ότι επηρεάζει και το ενδοκρινικό σύστημα. Η έλλειψή του μπορεί να δεσμεύει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης και μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης.

Η γρελίνη και η λεπτίνη είναι ουσίες που συμμετέχουν στην κεντρική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Η λεπτίνη, ορμόνη που απελευθερώνεται από το λιπώδη ιστό, παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα ενέργειας του σώματος και μειώνει την όρεξη. Η γρελίνη, που συντίθεται κυρίως στο στομάχι και δρα σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου, αυξάνει την όρεξη.

Λιγότερος ύπνος, περισσότερη πείνα

Μία άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα, που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Επιστήμη της Γεύσης, στη Ντιζόν της Γαλλίας απέδειξε ότι το αίσθημα της πείνας είναι πολύ μεγαλύτερο σε όσους κοιμήθηκαν μόνο 4-5 ώρες το προηγούμενο βράδυ, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν 7-8 ώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές αν την προηγούμενη νύχτα δε «χορτάσαμε» ύπνο, την επόμενη μέρα καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 550 θερμίδες ή 22% περισσότερες από το κανονικό, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μεγάλο χάμπουργκερ.


6 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΕΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

TRELLOS είπε...

Να 'σαι καλά Σκουτζάκο.Το εκτιμώ και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω..

Giota είπε...

πολυ καλη αναρτηση!!! μπραβο

TRELLOS είπε...

Σ'ευχαριστώ Γιώτα μου,να 'σαι καλά...

ntavos είπε...

ΦΙΛΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΔΕΝ ΉΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΟΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ,ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ 42 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ.....ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΟΚ ΦΙΛΕ.....

TRELLOS είπε...

Καλωσόρισες στο μπλογκ μου αδελφε.Φυσικά και υπάρχουν ΠΑΟΚΙΑ στην Κύπρο και σύνδεσμος υπάρχει.
Τώρα για το θέμα αυτόναι είναι κάτι που ούτε και γω ήξερα και το έμαθα μέσω αυτού του κειμένου.Πραγματικά εντυπωσιακό..σωστά??