25 Ιουν 2009

Ανακαλύφθηκαν φλάουτα ηλικίας 35.000 ετών


Φλάουτα από κόκαλα πουλιών και ελεφαντόδοντο, που θεωρείται πως έχουν ηλικία τουλάχιστον 35.000 χρόνων και αποτελούν τα αρχαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο, ανακάλυψαν σε σπήλαιο της Γερμανίας, Γερμανοί αρχαιολόγοι.
Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν ανακαλυφθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήταν ηλικίας μικρότερης των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την ίδια εποχή που οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens), με προέλευση την Αφρική, αποίκισαν μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

Η ανακάλυψη, που αποδεικνύει πως η μουσική συνιστούσε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ, του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της Νότιας Γερμανίας.

Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο ήταν φιαγμένο από οστά φτερούγας γύπα, έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Οι επιστήμονες μάλιστα κατασκεύασαν και έπαιξαν ένα ακριβές αντίγραφο του τελευταίου, συνειδητοποιώντας πως οι ήχοι που βγάζει προσιδιάζουν κατά πολύ σε εκείνους που βγάζουν σύγχρονα φλάουτα.

Εκτός από τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και εργαλεία κατασκευασμένα από ελεφαντόδοντο και οστά, που δείχνουν πως οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, είχαν υιοθετήσει κουλτούρες παρόμοιες με τις σημερινές.

Η ανακάλυψη των μουσικών οργάνων και εργαλείων κατά τον επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, έρχεται να διαψεύσει τις προηγούμενες θεωρίες, που ήθελαν τις ανθρώπινες κοινωνίες να γίνονται πιο σύγχρονες, μόνο με την ανάπτυξη της γεωργίας.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature08169.html

(φωτογραφία : Assosiated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια: