29 Απρ 2010

Και επισήμως ανακοινώθηκε ο «θάνατος» της δισκέτας floppy.


Τέλος εποχής για τις δισκέτες, τα γνωστά floppy disks, αφού η Sony ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την πώλησή τους από τον Μάρτιο του 2011. Κάπως έτσι γράφεται και επισήμως το τέλος σε μία χρυσή σελίδα της ιστορίας των υπολογιστών. Ο ιαπωνικός κολοσσός θα σταματήσει μετά από 30 χρόνια να επενδύει στον τομέα αυτό, αποδεχόμενος την σκληρή πραγματικότητα ότι πλέον ο συνήθης όγκος δεδομένων που διακινείται δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα αποθηκευτικό μέσο με χωρητικότητα μόλις 1.44ΜΒ.

Εδώ και καιρό η Sony είχε διακόψει τη διάθεση των floppy disks στις περισσότερες διεθνείς αγορές, παρόλα αυτά συνέχιζε να τα εμπορεύεται στην Ιαπωνία. Όμως πλέον και στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου το τέλος θα έρθει τον Μάρτιο του 2011. Η σταδιακή κάμψη στην αγορά των δισκετών άρχισαν πριν από περίπου 10 χρόνια. Κομβικό σημείο θεωρήθηκε η απόφαση της Apple το 1998 να μην ενσωματώσει floppy drive στον (τότε) νέο της υπολογιστή G3 iMac. Σταδιακά από τότε και άλλες εταιρίες της αγοράς της πληροφορικής άρχισαν να τις εγκαταλείπουν.

Το σίγουρο είναι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα μιλάμε με νοσταλγία για την εποχή που πάντα φροντίζαμε να έχουμε στην άκρη ένα «boot disk» των Windows 95 αλλά και ένα πακετάκι από περισσευούμενες δισκέτες για ώρα ανάγκης। Και ποιος ξέρει, μπορεί κάποτε να δείχνουμε στα παιδιά μας μια δισκέτα ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε τι στο καλό μπορούσε να χωρέσει σε 1.44 MB.



Δεν υπάρχουν σχόλια: