16 Απρ 2010

Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος από το 1880


Ο Μάρτιος του 2010 ήταν παγκοσμίως ο πιο ζεστός στην ιστορία, ή τουλάχιστον, από το 1880, οπότε και άρχισε να υπάρχει αρχείο καταγεγραμμένων θερμοκρασιών, ενώ το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2010 υπήρξε το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην ιστορία।
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), «θερμότερες των συνηθισμένων συνθήκες κυριάρχησαν στη Γη, ειδικά στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και τον Καναδά», φαινόμενο στο οποίο συνετέλεσε η εποχική άνοδος της θερμοκρασίας, που προκλήθηκε από το θερμό ρεύμα «Ελ Νίνιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ, η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας τον περασμένο μήνα, ήταν 13,5 βαθμοί Κελσίου, που είναι κατά 0,77 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (12,7 βαθμοί).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών, το Μάρτιο του 2010, υπήρξε η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Μάρτιο από το 1880, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην ιστορία των Μαρτίων.

Το Θιβέτ γνώρισε το δεύτερο θερμότερο Μάρτιο από το 1951 (όταν άρχισαν οι καταγραφές θερμοκρασιών στην περιοχή αυτή) και στο Δελχί επίσης καταγράφηκε ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος από το 1901, όταν άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας στην Ινδία.

Υπήρξαν πάντως και περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν φέτος το Μάρτιο χαμηλότερη του μέσου όρου, όπως π.χ. στη Μογγολία, την ανατολική Ρωσία, τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αυστραλία, τη δυτική Αλάσκα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ακόμα, για 17ο συνεχόμενο Μάρτιο η κάλυψη του πάγου στην Αρκτική υπήρξε κάτω του μέσου όρου, μια ένδειξη για την επίδραση του «φαινομένου του θερμοκηπίου»।

http://www.cosmo.gr/Environment/269949.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: