21 Απρ 2010

Πέθανε η Ντόροθι Χάιτ


Πλήρης ημερών έφυγε το σύμβολο της διεκδίκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, η Ντόροθι Χάιτ την Τρίτη (20/4) σε ηλικία 98 ετών.
Το θάνατο της ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νέγρων Γυναικών, του οποίου προέδρευε επί χρόνια. Η Χάιτ πέθανε από βαθιά γηρατεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αποκάλεσε την Ντόροθι Χάιτ ως τη “νονά του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ” και τόνισε πως ήταν ηρωίδα για όλους και κυρίως για τον Αφροαμερικανικό λαό.

Και όχι άδικα.

Η Ντόροθι Χάιτ αφιέρωσε τη ζωή της για την ισότητα μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ, τόσο ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους όσο και ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες.

Για 40 χρόνια, η Χάιτ προήδρευε του Εθνικού Συμβουλίου Νέγρων Γυναικών, από το 1957 ως το 1997, και ήταν αυτή που πάλευε στην πρώτη γραμμή για το δικαίωμα ψήφου στους αφροαμερικανούς και τις γυναίκες, για την άρση του αποκλεισμού των αφροαμερικανών από την πολιτική και κοινωνική ζωή των ΗΠΑ, για την καταπολέμηση του τεράστιου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η Ντόροθι Χάιτ πάλεψε στο πλευρό των “έξι μαχητών” για την ισότητα αφροαμερικανών και λευκών στις ΗΠΑ: Ήταν μαζί με τον Μαρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Τζέιμς Φάρμερ, το Τζον Λιούις, τον Φίλιπ Ράντολφ, τον Ρόι Γουίλκινς και Γούιτνι Γιανγκ.

Μάλιστα, πολλοί ιστορικοί την είχαν κατατάξει ως την “έβδομη” της παρέας, συνιστώντας να αλλάξει ο ιστορικός όρος για να συμπεριλάβουν κι εκείνη.

http://www.cosmo.gr/Politics/USA/270488.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: