9 Απρ 2010

Βρέθηκε ο χαμένος κρίκος της ανθρώπινης εξέλιξης

Τα απολιθώματα δύο ανθρωπόμορφων πλασμάτων ανακαλύφθηκαν στην Νότια Αφρική , τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στα παλαιότερα ανθρωποειδή και στα «σύγχρονα» είδη των Homo, που περιλαμβάνει και το δικό μας।
Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε σπηλιά στην τοποθεσία Μαλαπα, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Πρόκειται για το σκελετό μιας ενήλικης γυναίκας και ενός μικρού αγοριού – ίσως πρόκειται για μητέρα και γιο – και η ύπαρξη τους υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Science πως τους ονόμασαν «Australopithecus sediba».

«Πρόκειται για δύο ανθρωποειδή που βρίσκονται ακριβώς στο μεταίχμιο μεταξύ του πίθηκου που περπατά σε δύο πόδια και του είδους που ανήκουμε εμείς», εξηγεί ο καθηγητής Λι Μπέργκερ, του Πανεπιστήμιου του Γουιτγουότερσραντ.

«Νομίζω ότι όλοι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ακριβώς αυτή η εποχή, που χρονολογείται μεταξύ του 1,8 εκατ. χρόνων μέχρι των 2 εκατ. χρόνων πριν, είναι η εποχή με τα πιο ελάχιστα ευρήματα της ανθρώπινης εξέλιξης.» εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Sebida είναι ένα συνονθύλευμα αρχαϊκού είδους με το μοντέρνο. Έχει μικρά δόντια, με μεγάλη μύτη, προηγμένη λεκάνη και μακριά πόδια, όπως τα είδη των Homo. Όμως έχει πολύ μακριά πόδια και μικρό εγκέφαλο που θυμίζουν τους πίθηκους.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο και εικάζεται ότι πρόκειται για μητέρα και γιο, ή έστω για μέλη της ίδιας φυλής। Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι έπεσαν μέσα κατά λάθος ή εγκλωβίστηκαν εκεί.

http://www.cosmo.gr/SciTech/SAfrica/269039.html

1 σχόλιο:

MariaC είπε...

'Pistevw oti exw anakalipsei ton xameno kriko anamesa sta zwa kai ton politismeno an8rwpo. Eimaste emeis!' Konrad Lorenz