17 Ιουλ 2009

Η καρδιά της Χάνα ξαναχτυπά


Με την δική της καρδιά ζει πλέον η 16χρονη βρετανίδα που στα δύο της χρόνια είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ζώντας επί 14 χρόνια με δύο καρδιές. Ο γνωστός καρδιολόγος Μαγκντί Γιακούμπ αποκάλεσε την εξέλιξη «θαύμα», καθώς η μικρή είχε λίγες πιθανότητες να ιαθεί πλήρως.
Η Χάνα στα 2 της χρόνια έμαθε ότι έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια, μια ασθένεια που προκαλεί αυξημένους σφυγμούς, με αποτέλεσμα η καρδιά να διογκώνεται και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της.

Τότε, ο καρδιολόγος Γιακούμπ πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή εγχείρηση για τα ιατρικά δεδομένα του 1995. Τοποθέτησε δίπλα στην καρδιά της Χάνα, ένα μόσχευμα από το οποίο περνούσε το αίμα στο υπόλοιπο σώμα, δίνοντας της δυνατότητα στην δική της καρδιά «να ξεκουραστεί».

Αλλά δέκα χρόνια αργότερα, το 2005, η Χάνα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς τα φάρμακα που έπαιρνε για να μην απορρίψει ο οργανισμός την μεταμοσχευμένη καρδιά παρουσίασαν παρενέργειες.

Η μικρή εμφάνισε όγκους οι οποίοι εξαπλώνονταν στο σώμα της και χρειαζόταν συχνή χημειοθεραπεία. Και φυσικά, οι γιατροί της μείωσαν τις δόσεις των φαρμάκων, ενέργεια που της στοίχισε τελικά το μόσχευμα.

Ο καρδιολόγος Γιακούμπ αποφάσισε ότι η μοναδική επιλογή ήταν να αφαιρέσουν το μόσχευμα. Μετά από τρία χρόνια ανάρρωσης, η Χάνα μπορεί επιτέλους να αισθάνεται υγιής.

Η κατάσταση της υγείας της είναι σε άριστη κατάσταση, και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια αγωνίας για το αν η καρδιά της θα «αντέξει» να λειτουργεί κανονικά χωρίς βοήθεια, οι γιατροί είναι κάτι παραπάνω από σίγουροι.

Η λειτουργία της καρδιάς της είναι απολύτως φυσιολογική, και ο κ. Γιακούμπ έκανε λόγο για «μαγική στιγμή».

Οι καρδιολόγοι πάντα αναρωτιόνταν αν μια καρδιά προερχόμενη από μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να λειτουργήσει κανονικά κάποια στιγμή. Και αυτή ήταν η απάντηση. «Είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη. Αυτό που συνέβη στη Χάνα, αποδεικνύει πως αν δώσεις στην καρδιά χρόνο για ξεκούραση, με την τοποθέτηση μοσχεύματος, αυτή μπορεί να αναρρώσει πλήρως», λέει ο καθηγητής Πίτερ Γουάισμπεργκ στο BBC, επικεφαλής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

2 σχόλια:

Giota είπε...

πολυ ωραια αναρτηση..
ειναι πραγματικα αξιοπεριεεργο αλλα ευτυχως ειχε καλα αποτελεσματα

TRELLOS είπε...

Βασικά είναι αυτό που λέμε Γιώτα μου με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά..."θαύμα της φύσης"!!