15 Ιουλ 2009

Οι βρισιές μειώνουν την αίσθηση του πόνου


Θα έχετε ίσως ακούσει ότι παλιά συνηθιζόταν η γυναίκα κατά τον τοκετό να φωνάζει βρισιές εναντίον του συζύγου της. Μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έρχεται τώρα να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι όταν πονάνε συχνά χρησιμοποιούν προσβλητική γλώσσα. Η αθυροστομία μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την αίσθηση του πόνου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NeuroReport. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kιιλ της Αγγλίας, στο Τμήμα Ψυχολογίας έκαναν ένα πείραμα σε 64 τελειόφοιτους του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές κλήθηκαν να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα σε κουβάδες με παγωμένο νερό δύο συνεχόμενες φορές. Την πρώτη φορά, οι συμμετέχοντες επαναλάμβαναν κάποια συγκεκριμένη βρισιά της επιλογής τους ξανά και ξανά. Τη δεύτερη φορά επαναλάμβαναν μία καθημερινή, ουδέτερη λέξη.

Όταν επαναλάμβαναν τη βρισιά, οι εθελοντές ήταν σε θέση να αντέξουν το παγωμένο νερό και να αναφέρουν μικρότερο επίπεδο πόνου σε σύγκριση με την επόμενη φορά, που έλεγαν ξανά και ξανά την ουδέτερη λέξη.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο πείραμα ξεκίνησε από τον Δρα Richard Stephens, που χτύπησε κάποια μέρα το χέρι του με ένα σφυρί και όταν άρχισε να βρίζει δυνατά, διαπίστωσε έκπληκτος ότι ο πόνος μειώθηκε.

«Οι βρισιές χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες και αποτελούν σχεδόν παγκόσμιο ανθρώπινο γλωσσικό φαινόμενο» δηλώνει ο Richard Stephens. «Επηρεάζουν συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου και φαίνεται να διεγείρουν το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ οι περισσότερες γλωσσικές εκφράσεις συνδέονται με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη έρευνα ίσως μας δείχνει μία πιθανή αιτία γιατί οι βρισιές ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση και γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν στην καθημερινότητά μας.»

Αν και ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τη σχέση μεταξύ κακών λέξεων και λιγότερου πόνου δεν έχει γίνει κατανοητός, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι βρισιές ίσως τροφοδοτούν αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος ή ο θυμός, τα οποία οδηγούν σε μία υπερδιέγερση και επομένως σε μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και επιθετικότητα. Ένα από τα ευρήματά τους - ότι οι παλμοί της καρδιάς των ανθρώπων ήταν σαφώς υψηλότεροι όταν ξεστόμιζαν βρισιές- υποστηρίζει αυτή την θεωρία.

Ο Δρ Richard Stephens πάντως σημειώνει ότι οι αθυροστομίες βοηθούν να υπομένετε τον πόνο μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις και όχι σε καθημερινή βάση. «Το βρίσιμο είναι συναισθηματική γλώσσα και αν γίνεται κατάχρηση, χάνει τις συναισθηματικές αναφορές του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: