9 Μαΐ 2011

Εγκεφαλικό προκαλούν το σεξ και ο καφές!!!!!!!!!!

Tο σεξ, ο καφές, το δυνατό φύσημα της μύτης αλλά και η δυσκοιλιότητα και η πολύ έντονη σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήθηκαν 250 ασθενείς άνω των 18 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλική αιμορραγίαενώ παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για εγκεφαλικά "Stroke" την οποία επιμελήθηκαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου τηςΟυτρέχτης.

Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όλοι αυτοί οι παράγοντες (σεξουαλική επαφή, δυνατό φύσημα της μύτης, δυσκοιλιότητα, πολύ έντονες σωματικές ασκήσεις κ.λ.π.) αυξάνουν την πίεση του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Κυριότερη αιτία όλων: ο καφές, αφού πάνω από τα ένα στα δέκα εγκεφαλικά αιμορραγικά επεισόδια μπορεί να αποδοθεί στην υπερκατανάλωση καφεΐνης.

Πιο αναλυτικά, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου και τα ποσοστά τα οποία μπορούν να αποδοθούν στον αριθμό των εγκεφαλικών είναι τα εξής: καφές (10,6%), έντονη σωματική άσκηση (7,9%), φύσημα μύτης (5,4%), σεξ (4,3%), δυσκοιλιότητα (3,6%), κατανάλωση αναψυκτικών τύπου "κόλα" (3,5%), έντονη έκπληξη (2,7%) και θυμός (1,3%).

Ο καθένας από τους οκτώ παραπάνω παράγοντες κινδύνου προκαλεί μια απότομη και σύντομης διάρκειας αύξηση στην πίεση του αίματος στα αγγεία, η οποία μπορεί να επιφέρει ρήξη ανευρύσματος καιαιμορραγία, σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας.

Ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα (ένα εξόγκωμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), χωρίς όμως να παθαίνει ρήξη και αιμορραγία. 'Ετσι, πολλές φορές τα ανευρύσματα περνάνε απαρατήρητα, ενώ η αποκάλυψη τους μπορεί να είναι τυχαία στο πλαίσιο εξέτασης του εγκεφάλου για άλλη αιτία.

Δεν είναι βέβαιο τι τα προκαλεί, αν και το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η υπέρτασηαυξάνουν τον κίνδυνο. Αν και τα ανευρύσματα σπάνια διαρρηγνύονται, όταν αυτό συμβεί, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με εγκεφαλική αιμορραγία πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα και μόνο ένας στους δέκα ανακάμπτει, ώστε να επανέλθει στις κανονικές δραστηριότητές του.

Μείωση στην κατανάλωση καφεΐνης, λιγότερο έντονη σωματική άσκηση και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας συμβουλεύουν οι ολλανδοί επιστήμονες.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: