3 Μαΐ 2011

Πέθανε ο Θανάσης Βέγγος!!!!!


Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε στις 7.15 το πρωί της Τρίτης (03/05) ο αγαπημένος ηθοποιός, ο "καλός μας άνθρωπος", Θανάσης Βέγγος.
Ο Θανάσης Βέγγος αντιπροσώπευε αυτό που λέμε «ταλέντο». Ουδέποτε έκανε σπουδές υποκριτικής, όλα πήγαζαν από μέσα του, απαίδευτα μα τόσο δουλεμένα.

Κατάφερε από την αρχή της καριέρας του να γίνει ο αγαπημένος μας κωμικός, γιατί πάνω από όλα παρέμενε γλυκός άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, δεν έκρυβε την συγκίνηση και την χαρά του σε κάθε του βράβευση, δίνοντας σ’ όλους μας μαθήματα σεμνότητας και ήθους.

Το cosmo.gr έκανε ένα μικρό αφιέρωμα, στην μνήμη του αγαπημένου κωμικού.

Γιατί ο Θανάσης Βέγγος, δεν ήταν απλώς ο καλός μας άνθρωπος, ήταν και θα είναι για πάντα στις μνήμες μας... ο δικός μας άνθρωπος!

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Γεννήθηκε το Μάιο του 1926, στο Νέο Φάληρο. Γονείς του ο Βασίλης και η Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης.

Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του και ο μικρός Θανάσης αναγκάστηκε από νωρίς να αναζητήσει το μεροκάματο.

Από την εξορία στο κινηματογραφικό ντεμπούτο

Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με το μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτηΝίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1954, στην ταινία «Μαγική Πόλις», την πρώτη ταινία της καριέρας του.

Εκεί υποδύεται τον πωλητή λεμονιών στη λαχαναγορά, μέλος μιας παρέας νεαρών βιοπαλαιστών. Ο ήρωας λέγεται Θανάσης και ο Βέγγος παίζει τον εαυτό του ,όνομα που θα τον ακολουθεί στη συνέχεια σε πολλές άλλες ταινίες και θα μπαίνει αργότερα και στους τίτλους των ταινιών του. Ερμηνεύει τον χαρακτήρα αυτόν, χωρίς προϋπηρεσία στο θέατρο, χωρίς σπουδές, δουλεύοντας ταυτόχρονα σαν φροντιστής στις ταινίες που συμμετείχε.

Οι μικροί ρόλοι σε σπουδαίες ταινίες και ο γάμος του

Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως « Ο δράκος», «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή».

Την εποχή που γυριζόταν «Ο δράκος» παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία έμεινε μαζί μέχρι το τέλος και απέκτησαν δύο γιους.

Η καταξίωση και ο οικονομικός όλεθρος

Σιγά -σιγά σχηματίζεται ο ιδιαίτερος κωμικός κινηματογραφικός του τύπος που τον κάνει αναγνωρίσιμο και πολύ αγαπητό σε θεατές όλων των ηλικιών και κάθε κινηματογραφικού γούστου. Είναι πια πρωταγωνιστής, είναι ο Βέγγος!

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με το σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως «Ψηλά τα χέρια», «Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Ζήτω η τρέλα», «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης»καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.

Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής με την ονομασία : « ΘΒ - Ταινίες Γέλιου».

Την περίοδο 1965 - 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις«Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιός Θανάσης;», που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία.

Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, απ' την οποία θα συνέλθει μετά από πολλά χρόνια.

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καριέρα του συνεχίζεται με το σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή κι οδηγεί στην αποθέωσή του απ' τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού. Άλλη σημαντική ταινία αυτής της περιόδου είναι «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας» του 1976. Η θεματολογία των ταινιών του μετατοπίζεται προς την κοινωνική κριτική, ενώ το 1983 σταματά για λίγα χρόνια να κάνει κινηματογράφο.

Οι βιντεοταινίες και η τηλεοπτικές εμφανίσεις

Τη δεκαετία του '80 ασχολείται με το γύρισμα έξι βιντεοταινιών και της τηλεοπτικής σειράς Βεγγαλικά που, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, προβλήθηκε τελικά στην τηλεόραση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης. Ενώ το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά «Περί ανέμων και υδάτων», δίνοντας την ευκαιρία σ’ όλους μας να τον απολαύσουμε και στην μικρή οθόνη. Ακολούθησαν το « Έρωτας, όπως έρημος» (ΝΕΤ, 2003) και το « Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»(ΑΝΤ1, 2006) Από την σειρά: «Περί ανέμων και υδάτων»

Με τον Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

Ο αγαπημένος ηθοποιός μας χάρισε και δύο μοναδικές ερμηνείες στο αργολικό θέατρο. Το 1997, τον απολαύσαμε στο ρόλο του Δικαιόπολη στους «Αχαρνής» και το 2001 στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και οι δύο παραστάσεις στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Η νέα του κινηματογραφική σελίδα

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1998 παίζει στην ταινία «Όλα είναι δρόμος» ενώ το κύκνειο άσμα του στον σινεμά πραγματοποιήθηκε με την ταινία «Ψύχη Βαθιά» το 2009, όπου κατάφερε να μας συγκίνησε και μας προβλημάτισε όλους με την φράση «Έλληνες να ντουφεκάνε Έλληνες;»

Μπορεί αυτή η μικρή αναδρομή στην ζωή και το έργο του αγαπημένου μας φαλακρού πράκτωρ θουβού, να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, ανάμεσα σ’ όσα έχουν γραφτεί και σ’ όσα θα γραφτούν για εκείνον, το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι τον γνώρισαν από κοντά αλλά και οι υπόλοιποι που δεν είχαν αυτή την τύχη, κατάλαβαν πως ο ηθοποιός αυτός, πραγματικά ποιούσε- ήθος και δεν υπάρχει Έλληνας σε τούτο τον τόπο, που να μην έχει να πει μια καλή κουβέντα για τον αξεπέραστο, Έλληνα Σαρλό, Θανάση Βέγγο!

Καλό σου ταξίδι, καλέ μας άνθρωπε!

Το γέλιο σου θα ζεσταίνει τις καρδιές μας!

-Βραβεύσεις-

Ο Θανάσης Βέγγος έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:

1962 Ένωση Ελλήνων κριτικών 1971 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Α' Ανδρικού Ρόλου Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; 1971 Ένωση Ελλήνων κριτικών Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; 1972 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ερμηνείας Α' Ανδρικού Ρόλου* Θανάση, πάρε τ' όπλο σου 1991 Κρατικό βραβείο Ερμηνείας Β' Ανδρικού Ρόλου Ήσυχες μέρες του Αυγούστου 1993 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του 2008 Πρόσωπα 2008

Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του *Το βραβείο αυτό του δόθηκε και ως αντίδραση στο τότε καθεστώς.

* Το 2002 ο Δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον καταξιωμένο ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο 1.900 θέσεων, δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής.

-Φιλμογραφία-

* Μαγική πόλις (1954) * Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955) * Ο δράκος (1956) * Κυριακάτικοι ήρωες (1956) * Το κορίτσι με τα μαύρα .... αστυνομικός * Έχει θείο το κορίτσι (1957) .... ταξιτζής * Το κορίτσι με τα παραμύθια * Μαρία Πενταγιώτισσα * Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν * Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) * Κάθε εμπόδιο για καλό * Χαρούμενοι αλήτες * Η φτώχεια θέλει καλοπέραση * Διακοπές στην Αίγινα * Το εισπρακτοράκι * Ο θείος από τον Καναδά (1959) .... Πάνος * Η μουσίτσα * Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής .... Μελέτης Μελετόπουλος * Για το ψωμί και τον έρωτα .... Θανάσης * Ανθισμένη αμυγδαλιά * Το αγοροκόριτσο .... σερβιτόρος * Ο Ηλίας του 16ου .... Θωμάς * Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι * Τα ντερβισόπαιδα (1960) .... Πολύδωρος * Οικογένεια Παπαδοπούλου * Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα .... Μήτρος * Το κλοτσοσκούφι * Ποτέ την Κυριακή * Μια του κλέφτη * Μανταλένα .... χωροφύλακας * Ζητείται ψεύτης (1961) .... Βρασίδας * Ποια είναι η Μαργαρίτα .... Γρηγόρης * Η Λίζα και η άλλη .... Πέτρος Βαλδής * Η κατάρα της μάνας * Ευτυχώς τρελάθηκα .... Μανώλης * Το πιθάρι (1962) * Ψηλά τα χέρια Χίτλερ .... Παναγής * Ζήτω η τρέλα .... Ρωμαίος * Ο βασιλιάς της γκάφας .... Φρίξος * Αστροναύτες για δέσιμο * Μην είδατε τον Παναή .... Παναής * Γαμπρός για κλάματα * Η νύφη το 'σκασε * Δουλειές του ποδαριού .... Μήτρος * Ο ατσίδας .... Θρασύβουλας * Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963) .... Ιππόλυτος * Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο .... Στέφανος Αυγερινός * Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης .... Θανάσης * Ο τρελάρας (1963) .... Ερρίκος Δελαπόρτας * Το τυχερό πανταλόνι * Σχολή για σωφερίνες (1964) * Οι φτωχοδιάβολοι * Ο πολύτεκνος * Θα σε κάνω βασίλισσα .... Αντώνης Τσιλιβίκης * Έξω φτώχεια και καλή καρδιά .... Θανάσης Κούτρας * Τα δίδυμα .... Σταμάτης / Μπούλης * Ο καταφερτζής .... Κανέλλος * Είναι ένας τρελός, τρελός, τρελός Βέγγος (1965) .... Θανάσης Θανασάκης * Ο παπατρέχας (1966) .... Πολύδωρος Λαγός * Φανερός πράκτωρ 000 (1967) .... Αθανάσιος Βόμπας (Θου Βου) * Πάρε κόσμε .... Αγαθοκλής * Τρελός, παλαβός και Βέγγος .... Θανάσης * Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) .... Θανάσης * Ποιός Θανάσης (1969) .... Θανάσης * Ένα ασύλληπτο κορόιδο .... Θανάσης * Θου-Βου: φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ .... Αθανάσιος Βόμπας (Θου Βου) * Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970) .... Θανάσης Χατζηκαραθανάσης * Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα .... Θανάσης * Διακοπές στο Βιετνάμ (1971) .... Θανάσης * Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971) .... Θανάσης * Ξένοιαστος παλαβιάρης .... Θανάσης * Θανάση, πάρε τ' όπλο σου (1972) .... Θανάσης * Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973) .... Θανάσης Ζεβεδαίος * Δικτάτωρ καλεί Θανάση .... Θανάσης * Ο τσαρλατάνος * Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976) .... Θανάσης * Από πού πάνε για τη χαβούζα; (1978) .... Θανάσης Παπαθανάσης * Βέγγος ο υπέροχος * Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979) .... Θανάσης * Ο φαλακρός μαθητής .... Θανάσης * Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980) .... Θανάσης * Ο τρελλός καμικάζι * Το μεγάλο κανόνι (1981) .... Θανάσης Απαλοχέρης * Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι (1982) .... Θανάσης * Τρελός και πάσης Ελλάδος (1983) .... Θανάσης * Ο Θανάσης στη χώρα του «Θα» (1988, βίντεο) .... Θανάσης * Τρελοκομείον η Ελλάς (βίντεο) * Θανάσης ο αισιόδοξος (1989, βίντεο) .... Θανάσης * Το δίδυμο της συμφοράς (βίντεο) * Κρεβάτι για πέντε (βίντεο) * Ο πρωταθλητής (βίντεο) * Θανάσης ο βομβιστής (1990, βίντεο) * Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (1991) .... Νικόλας * Ζωή χαρισάμενη (1993) .... Μάρκος * Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995) .... ταξιτζής * Βήματα (1996, τηλεταινία) * Όλα είναι δρόμος (1998) .... θηροφύλακας * Το αίνιγμα .... Λίνος * Η ιστορία της Λίλυ (2002) -Τηλεόραση-

* Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990) .... Θανάσης Παπαθανάσης * Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003) .... Αναστάσης * Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002) .... Λύσανδρος * Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) Ατάκες που θα θυμόμαστε για πάντα.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: