6 Μαΐ 2011

Ο Αϊνστάιν είχε δίκιο τελικά...


Η θεωρία τη σχετικότητας του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκε μετά από αποστολή διαστημικού αεροσκάφους το οποίο είχε σκοπό να την επιβεβαιώσει ή να απορρίψει. Οι πλανήτες καμπυλώνουν το χώρο και τον χρόνο γύρω τους με τη δύναμη της βαρύτητάς τους.
Το πείραμα, που ξεκίνησε το 2004, χρησιμοποίησε τέσσερα εξαιρετικά ακριβή γυροσκόπια για τη μέτρηση του γεωδαιτικού φαινομένου, την στρέβλωση του χώρου και του χρόνου γύρω από ένα βαρυτικό σώμα και την μεταβολή του πλαισίου μετακίνησης που ένα περιστρεφόμενο αντικείμενο μετακινεί τον χώρο και το χρόνο καθώς περιστρέφεται.

Η αποστολή του GP-B προσδιόρισε με πρωτοφανή ακρίβεια καθώς στόχευσε στο άστρο IM Pegasi, ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αν η βαρύτητα δεν επηρέαζε τον χώρο και το χρόνο, τα γυροσκόπια του GP-B θα έπρεπε να στοχεύουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά η επιβεβαίωση των θεωριών του Αϊνστάιν ήρθε όταν τα γυροσκόπια κατέγραψαν μικρές αλλαγές στην κατεύθυνση της περιστροφής τους.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".

«Στο σύμπαν ο χώρος και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα. Η Γη παραμορφώνει πολύ ελαφρά το χώρο γύρω της, λόγω της βαρύτητάς της, και τον "παρασέρνει" μαζί της καθώς περιστρέφεται. Φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη σε μέλι. Καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται, το μέλι ολόγυρα περιδινείται, όπως συμβαίνει με τον χώρο και τον χρόνο», δήλωσε ο αμερικανός φυσικός Φράνσις Έβεριτ.

Φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη στο μέλι. Καθώς περιστρέφεται ο πλανήτης, το μέλι γύρω από αυτό θα στροβιλίζεται κάτι το οποίο συμβαίνει και με το χώρο και το χρόνο” δήλωσε ο ίδιος.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το ότι ο Αϊνστάιν, πριν από σχεδόν 100 χρόνια, είχε προβλέψει κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει πειραματικά τη θεωρία του.

«Η αποστολή GP-B επιβεβαίωσε δύο από τις πιο θεμελιώδεις προβλέψεις του σύμπαντος του Αϊνστάιν, πράγμα που έχει καθοριστικές επιπτώσεις για την αστροφυσική έρευνα», τόνισε ο Έβεριτ, υπογραμμίζοντας ότι «Ο Αϊνστάιν ζει»...

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: