13 Μαρ 2009

Σκελετός “γυναίκας - βρικόλακα” βρέθηκε στη Βενετία


Μία ανακάλυψη αντάξια των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα έγινε σε νησάκι κοντά στη Βενετία. Επιστήμονες ανακάλυψαν σκελετό γυναίκας στης οποίας το στόμα είχαν χώσει ένα μεγάλο τούβλο – πράγμα που αποτελεί απόδειξη ότι η γυναίκα θεωρήθηκε τότε «βρικόλακας».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Telegraph, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν ανασκαφή σε ομαδικό τάφο χρονολογούμενο από το Μεσαίωνα στο νησάκι Lazzaretto Nuovo. Ένας από τους σκελετούς που βρήκαν και ανήκε σε γυναίκα είχε αυτή την ιδιομορφία, δηλαδή είχε ένα μεγάλο τούβλο σφηνωμένο στην στοματική κοιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα θεωρήθηκε από τους συμπολίτες της «βρικόλακας».

Οι «βρικόλακες» θεωρούνταν υπεύθυνοι για την επιδημία της πανώλης που είχε πλήξει την περιοχή τον 16ο και τον 17ο αιώνα και είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά στο 1/3 του πληθυσμού της Βενετίας.


Η επιδημία πανώλης στη Βενετία ονομάστηκε «Μαύρος Θάνατος» και υπολογίζεται ότι σκότωσε 50.000 από τους συνολικά 150.000 κατοίκους της περιοχής. Καθώς ο Μεσαίωνας ήταν η εποχή που «άνθιζαν» οι προλήψεις και ο ανορθολογισμός συχνά οι άνθρωποι –σκεπτόμενοι απλοϊκά- αναζητούσαν «αποδιοπομπαίους τράγους» για να εξορκίσουν τις συμφορές που τους έβρισκαν. Ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν και οι «βρικόλακες» και μάλιστα οι «γυναίκες – βρικόλακες».

Ο Ματέο Μπορίνι, από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας –επιστήμονας που πήρε μέρος στην ανασκαφή του ομαδικού τάφου- λέει ότι συχνά γυναίκες είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν «βρικόλακες» που έσπερναν την αρρώστια. Τους έχωναν τούβλα στο στόμα γιατί πίστευαν ότι αυτές οι γυναίκες θα έτρωγαν τα πτώματα αυτών που είχαν πεθάνει από την αρρώστια και θα σηκώνονταν από τον τάφο για να επιτεθούν στους ζωντανούς.

Σύμφωνα με ομιλία του Μπορίνι, στην Αμερικανική Ακαδημία Εγκληματολογικών Ερευνών η ιδέα ότι κάποιος ήταν «βρικόλακας» μπορεί να προερχόταν από το γεγονός ότι οι αρρώστια προκαλούσε αιμορραγία από το στόμα σε αυτούς που ήταν στα τελικά στάδια και συχνά οι νεκροί βρίσκονταν με το στόμα γεμάτο αίμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροθάφτες έψαχναν τα πτώματα των νεκρών από την πανώλη αναζητώντας «σημάδια» για το αν ήταν «βρικόλακες». Αυτή η γυναίκα προφανώς θεωρήθηκε τέτοια με αποτέλεσμα οι νεκροθάφτες να της χώσουν ένα τούβλο στο στόμα με τόση πίεση ώστε έσπασαν μερικά δόντια.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ότι ένας άλλος επιστήμονας που βρέθηκε στο συνέδριο της Ακαδημίας ισχυρίστηκε ότι ανάλογους σκελετούς είχαν βρει οι επιστήμονες στην Πολωνία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η προκατάληψη δεν περιοριζόταν μόνο στην περιοχή της Βενετίας.

Πηγή:BBC

7 σχόλια:

tzonakos είπε...

Ανατριχιαστικό.
Και η γυναίκα αυτή μάλλον δεν ειχε καμμία σχέση ουτε με βρυκόλακες ουτε τίποτα.

stalamatia είπε...

Μήπως τελικά ήταν προλήψεις εναντίον των γυναικών εκείνη την εποχή που τους έβαζαν το τούβλο στο στόμα?

TRELLOS είπε...

Σας χαιρετώ και τους δύο.Αν δεν κάνω λάθος πρώτη φορά μιλάμε μαζί μέσω αυτού του blog.
Βασικά συμφωνώ απόλυτα και με τους 2.Σκοπός της δημοσίευσης αυτής ήταν να δειχθεί η προκατάληψη που υπήρχε τα χρόνια εκείνα απέναντι κυρίως στις γυναίκες.Φυσικά το άρθρο αιτιολογεί το εύρημα σαν μια γυναίκα που είχε πανώλη και την θανάτωσαν προφανώς για να μην διαιωνήσει την αρρώστια.Αλλα το γιατί ονόμαζαν αυτούς τους ανθρώπους βρικόλακες είναι ένα μυστήριο,δε συμφωνείτε?

Giota είπε...

ανατριχιαστικο ....
ευτυχως που αλλαξαν τα πραγματα για τις γυναικες!!

TRELLOS είπε...

Έχω την 'αποψη ότι δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ η συμπεριφορά της κοινωνίας προς τις γυναίκες και τόσο πολύ...Αν εξαιρέσης τον δυτικό κόσμο θα δείς πως υπάρχει ακόμη χάσμα..

Giota είπε...

σ αυτο εχεις δικαιο !!
ευτυχως καλα ειμαστε εδω :)

TRELLOS είπε...

Φυσικά και καλά είμαστε από πλευράς ισότητας των δύο φύλων αν και σε κάποια μέρη δικά μας υπάρχει ακόμη μια διάκριση...