2 Μαρ 2009

Spice: το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη


Πρόκειται για τη νέα γενιά ναρκωτικών: το πρώτο ναρκωτικό που βασίζεται σε συνθετική κάνναβη κυκλοφορεί ήδη σε Ευρώπη και Αμερική, είναι νόμιμο (προς το παρόν), είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει. «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω» λέει ένας χρήστης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που συνδέει την αστυνομία, τα τελωνεία και τους ειδικούς στα ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός τον τελευταίο καιρό, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο αυτό προϊόν. Έχοντας εντοπίσει σε site του Ίντερνετ σχετικές συζητήσεις και όλο και περισσότερες εισαγωγές του προϊόντος, οι αρχές στη Σουηδία, την Ελβετία και το Τζέρσι άρχισαν να το κατάσχουν για ανάλυση το 2006, αλλά απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια απαγορευμένη ουσία σε αυτό και γι’ αυτό το Spice είναι νόμιμο.

Μεταξύ των ύποπτων ουσιών οι οποίες κατασχέθηκαν από την αστυνομία στο φεστιβάλ που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο Τσεσάιρ της Βόρειας Αγγλίας, ο Τζον Ράμσεϊ - διευθυντής μιας εταιρείας η οποία εντοπίζει ψεύτικα φάρμακα και πραγματικά ναρκωτικά, είναι ιδιαίτερα ικανός στο να βρίσκει τις νέες τάσεις στην αγορά των ναρκωτικών στη Βρετανία – εντόπισε ένα τσιγάρο, το πακέτο του οποίου έγραφε «Spice» και περιείχε κάτι που έμοιαζε με κάνναβη. Είχε αγοραστεί με την ελπίδα ότι θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτήν.

Τι είναι το Spice

Στις αρχές του 2008, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ναρκωτικών, που έχει έδρα στη Λισαβώνα, εντόπισε 12 διαδικτυακούς διανομείς του Spice στην Ευρωπαϊκή Ένωση- οι περισσότεροι βρίσκονταν στη Βρετανία και την Ολλανδία. Το προϊόν αυτό φαίνεται ότι είναι το τελευταίο σε μια σειρά ύποπτων ουσιών που μοιάζουν με καπνό και χαρακτηρίζονται «βότανα» και «νόμιμα διεγερτικά». «Επρόκειτο πάντα για απάτες και δεν είχαν καμία επίδραση» λέει ο Ράμσεϊ. «Δεν είχαμε προσέξει το Spice, μέχρι πρόσφατα. Όμως άρχισαν να παρουσιάζονται άνθρωποι που έλεγαν ότι προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα με την κάνναβη».

Κομψά παρουσιασμένο σε μικρά αεροστεγώς κλειστά σακουλάκια, το Spice που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την απαγόρευσή του στην Αυστρία και τη Γερμανία και την κατάσχεσή του στα τελωνεία των ΗΠΑ. Όμως σε χώρες όπως η Βρετανία όπου πρωτοεμφανίστηκε, οι άνθρωποι που το διακινούν φαίνεται να κερδίζουν πολλά χρήματα και να έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να αποφεύγουν τις αρχές.

Το Spice είναι πιο ακριβό από τη μαριχουάνα αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι παράνομο. Έχει όμως πραγματικά την ίδια επίδραση; Σύμφωνα με διάφορα φόρουμ στο Ίντερνετ, ναι. Σε ιστοσελίδες που ειδικεύονται σε συζητήσεις για ναρκωτικά, υπάρχουν πολλές αναφορές στις εντυπωσιακές επιδράσεις του πολύ περισσότερες από όσες θα φανταζόταν κάποιος ότι θα έκαναν μόνο οι διακινητές του.

Τα συστατικά

Οι κατασκευαστές του Spice είναι διαβασμένοι. Κανένα από τα φυτά που αναφέρουν δεν είναι παράνομο.

«Παράνομα διεγερτικά υπάρχουν πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν καμία πραγματική επίδραση. Λειτουργούν σαν μόδα» λέει ο Ντέιβιντ Κάρτερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου Φαρμακευτικών Προϊόντων, στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Financial Τimes» που του δίνει ένα Spice. Ο Κάρτερ το πιάνει στα χέρια του, το μυρίζει και διαβάζει προσεκτικά τα περιεχόμενα, στα οποία περιλαμβάνεται και μια σειρά εξωτικών φυτών.

Το πρόβλημα – λέει - είναι ότι τέτοιου είδους προϊόντα εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του συστήματος ελέγχου. Τα βότανα που αναφέρονται θα μπορούσαν να έχουν νόμιμες χρήσεις και δεν έχουν πάντα παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Επίσης δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών που ανανεώνεται διαρκώς.

Κανείς από τους χρήστες δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχει το Spice. Έπειτα όμως από επίμονες αναλύσεις, οι ειδικοί βρήκαν τα συστατικά του.

Ερευνητές της εταιρείας ΤΗC Ρharm, μιας γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας που έχει πείσει τους γιατρούς να υποστηρίζουν τη χρήση κάνναβης από ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, εντόπισαν δύο χημικές ουσίες που είχαν προστεθεί στα βότανα - συνθετική κάνναβη.


Την πρώτη ουσία, JWΗ 018, την είχε κατασκευάσει το 1998 ένας καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και την άλλη η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer τη δεκαετία του 1970, όταν έκανε έρευνες για παυσίπονα. Οι δύο ουσίες που αποτελούν το ναρκωτικό ενεργοποιούν τον υποδοχέα CΒ1 στο ανθρώπινο σώμα στον οποίο οφείλεται η καταπραϋντική επίδραση της κάνναβης.

Είναι πολύ πιο ισχυρό ναρκωτικό από το ίδιο το φυτό και παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο διάστημα. Επειδή όμως η δομή του είναι διαφορετική, δεν εντοπίζεται ακόμα στις απλές εξετάσεις αίματος. Επίσης είναι φθηνό και εύκολο να κατασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες από απλά υλικά.

Υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα: η περιεκτικότητα. Ο Χόλγκερ Ρόνιτζ της εταιρείας ΤΗC Ρharm, λέει: «Σε άλλα πακέτα Spice η περιεκτικότητα σε JWΗ 018 ήταν 0,2% και σε άλλα 0,3%. Αυτό είναι σαν να πίνεις μια μπίρα με 4% αλκοόλ και μια άλλη με 60%. Όμως το βασικό», τονίζει, «είναι ότι κάτι πωλείται χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει. Αυτό μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα».

Ο δημιουργός του Spice, Τζον Χάφμαν, τονίζει το θέμα της ποιότητας: η ουσία που έφτιαξε εκείνος ήταν ένα κιτρινωπό τζελ. Όμως τον προσέγγισαν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να το φτιάξουν, περιγράφοντας το JWΗ 018 ως «σκόνη» ή ως «πίσσα». «Είναι προφανές, ότι πολλοί δεν ξέρουν τι κάνουν» καταλήγει.

«Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού»

Σε μια δημοφιλή ιστοσελίδα για τα ναρκωτικά ένας νεαρός έγραψε: «Μόλις κάπνισα έπαθα κρίση πανικού. Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει έτσι. Οι παρανοϊκές σκέψεις με έφτασαν στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω».

Ο Λες Κινγκ, σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει: «Αυτό είναι το πρώτο συνθετικό ναρκωτικό που μοιάζει με κάνναβη. Τα συνθετικά φάρμακα αναπτύχθηκαν πρόσφατα και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις επιπτώσεις τους. Εάν αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της φυσικής κάνναβης στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη ψύχωση και πιθανώς μακροπρόθεσμες ψυχικές ασθένειες».

Ο Κινγκ θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση πριν από το 2010.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: