29 Μαρ 2009

Η “Ώρα της Γης”: Συμβολικό μπλακάουτ


Υπό το φως των κεριών έμεινε όλος ο πλανήτης για μια ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου (28/3), συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης, το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοβουλίας.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπήρξαν συνεπείς με το φετινό ραντεβού με τον…διακόπτη και έσβησαν για μία ώρα τα φώτα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σωτηρία του πλανήτη μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από μια ασήμαντη κίνηση.

Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν εφέτος – και ξεπέρασαν τις 80 - είναι για πρώτη φορά η Κίνα και η Σιγκαπούρη, οι οποίες ήταν από τις πρώτες που έσβησαν τα φώτα. Στους πρώτους ήταν και οι Αυστραλοί. Η φημισμένη Όπερα και η Γέφυρα του Λιμανιού του Σίνδεϊ βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «Ώρα της Γης» ξεκίνησε από την Αυστραλία το 2007 και το γεγονός προσέλαβε παγκόσμια διάσταση το 2008, προσελκύοντας περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με διοργανωτές.

Τα φώτα έσβησαν για πρώτη φορά και για μία ώρα στα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ και ακολούθησαν η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στην Ανταρκτική, τα 26 άτομα που περνούν το χειμώνα στη Βάση Σκοτ της Νέας Ζηλανδίας έσβησαν τις ηλεκτρικές συσκευές και περιόρισαν το φωτισμό στο απολύτως απαραίτητο.

Στην Ευρώπη οι διακόπτες κατέβηκαν στα ιστορικότερα μνημεία, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας, το Μάτι του Λονδίνου, ο Πύργος του Αϊφελ, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα καζίνο του Λας Βέγκας, ο Πύργος Σιαρς του Σικάγο και κτίρια στις περισσότερες άλλες αμερικανικές πόλεις.

Στην Ελλάδα

Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε ενθουσιώδης: περισσότεροι από 437 δήμοι και κοινότητες ξαι περισσότεροι από 46.000 πολίτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης 2009». Στη πρωτοβουλία συμμετείχαν επίσης 1.107 επιχειρήσεις, 463 σχολεία, 315 φορείς.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης, στην Ελλάδα σκοτείνιασαν:

ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

ο Παρθενώνας,

ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

το Κοινοβούλιο

ο Λευκός Πύργος

η Ακρόπολη της Λίνδου, στη Ρόδο

ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά το Μνημείο του Φιλοπάππου

Θα έσβηνε επίσης ο διακοσμητικός φωτισμός στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, στη στέγη Καλατράβα, καθώς και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα φώτα έσβησαν και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Συμβολικά η «Αττικό Μετρό» ακινητοποίησε για ένα λεπτό την κίνηση των συρμών του μετρό που βρίσκονταν σε σταθμούς, ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έσβησε ο ένας διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης για μία ώρα χωρίς να επηρεαστούν τα δρομολόγια.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και η ΔΕΗ, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το δίκτυο, ενώ με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, Περιφερειών, Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και Γενικών και Ειδικών Γραμματειών των υπουργείων. Παρόμοια εγκύκλιος εξεδόθη και από το υπουργείο Παιδείας.

Με το σύνθημα «Ας δώσουμε μια απάντηση σε όποιους μας θεωρούν ανθρώπους του καναπέ», η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων της Πλάκας καλούσε όλους του κατοίκους του κέντρου να συναντηθούν στις 20:30 στο μετρό «Ακρόπολη» και να περπατήσουν με φανάρια, κεριά ή φακούς προς την Πνύκα, όπου εκείνη την ώρα θα πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία του ΣΚΑΪ, του WWF της «Καθημερινής» και του Δήμου Αθηναίων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου υπό τη διεύθυνση του κ. Λουκά Καρυτινού και με ερμηνευτή τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη.

Ελληνική πρωτιά στην ενεργειακή σπατάλη

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νένω, από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον 2008», προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην αύξηση κατανάλωσης ρεύματος ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη των «15». Σε σχέση με το 1990, το 2005 καταναλώσαμε 70% περισσότερο ρεύμα, γεγονός που μας τοποθετεί στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία με αύξηση κατανάλωσης 110% και τη δεύτερη η Ισπανία με λίγο περισσότερο από 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη των «15» από το 1990 στο 2005 δεν υπερβαίνει το 30%.

Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών, εκτός από το μαγείρεμα και τη θέρμανση νερού, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δίνει στην Ελλάδα το «χάλκινο μετάλλιο». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη χώρα μας ένα νοικοκυριό «καίει» ρεύμα ισοδύναμο με 240 κιλά πετρελαίου, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» φτάνει τα 200 κιλά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της WWF, εκτιμάται ότι εάν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωνε για ηλεκτρικό όσα ο μέσος Ευρωπαίος, θα γλίτωνε περίπου 50 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται δηλαδή ότι συνολικά θα έμεναν στις τσέπες των Ελλήνων περίπου 183.219.600 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο φωτισμός είναι ο τέταρτος πιο ενεργοβόρος τομέας κατανάλωσης στα ελληνικά νοικοκυριά και ευθύνεται για το 14% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στον οικιακό τομέα. Η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την ψύξη τροφίμων (20%), ενώ ακολουθούν η θέρμανση νερού (19%) και το μαγείρεμα (18%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στον οικιακό τομέα για την ψύξη τροφίμων φτάνει τις 3.287 γιγαβατώρες, ενώ για τον φωτισμό τις 2.188 γιγαβατώρες.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: