9 Μαρ 2009

Η νοημοσύνη ενός παιδιού εξαρτάται από την ηλικία των γονιών


Η νοημοσύνη ενός παιδιού είναι ανάλογη με την ηλικία της μητέρας και αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του πατέρα, καταδεικνύει νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, ενώ αντίθετα παιδιά από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρα εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά.

Η έρευνα του Ινστιτούτο Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, υπό τον Τζον ΜακΓραθ, διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατεράδων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Ο ΜακΓκραθ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κοινωνική τάση σήμερα είναι η πατρότητα να μετατίθεται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρα έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μια υπόθεση για το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις που στη συνέχεια κληρονομούνται στα παιδιά. Για το δεύτερο συμπέρασμα, ο ΜακΓκραθ εκτιμά ότι επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται όταν είναι ακόμα στη μήτρα, το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: