22 Μαρ 2009

Προς πώληση το "αυτοκίνητο των φτωχών"


Η ινδική εταιρία αυτοκινήτων Tata Motors πρόκειται να θέσει σε κυκλοφορία το φτηνότερο αυτοκίνητο το κόσμου με μήκος μόλις τριών μέτρων. Πρόκειται για το μοντέλο με το όνομα (και πράγμα) Nano του οποίου η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 1.979 δολάρια!

Σύμφωνα με το BBC, αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στους φτωχούς πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών να αποκτήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτοκίνητο. Είναι τετράθυρο, πενταθέσιο δεν έχει αερόσακους, ούτε ραδιόφωνο ή υδραυλικό τιμόνι.

Το Nano είχε προγραμματιστεί να βγει στην κυκλοφορία τον Οκτώβρη του 2008, αλλά καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα σχετικά με το που θα κατασκευαζόταν, τελικά «βγαίνει» με καθυστέρηση έξι μηνών.

Η τόσο χαμηλή τιμή οφείλεται στις πληγές που της άφησε η οικονομική κρίση καθώς η εταιρία έχει χάσει γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια ρουπίες και προσπαθεί να βρει τρόπους για την αναζωογόνησή της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ξεπληρώσει το δάνειο που πήρε με σκοπό να αγοράσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar και Land Rover από τη μητρική τους Ford Motor, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρία «χτυπήθηκε» από την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε και την οικονομία της Ινδίας με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να μην δύνανται να πάρουν δάνειο για την αγορά αυτοκινήτου.

Επιπλέον, το εργοστάσιο της Tata Motors έφυγε από τη δυτική Βενγκάλη καθώς η περιοχή διεκδικείτο από αγρότες και εγκαταστάθηκε στη δυτική πλευρά του Γκουτζαράτ. Το νέο εργοστάσιο θα έχει ολοκληρωθεί το 2010 και μέχρι τότε το μοντέλο Nano, θα έχει μειωμένη παραγωγή.

Πηγή:contra.gr

2 σχόλια:

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.....
ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΣΟΥΛΑΜΕ ΜΕ ΠΑΤΙΝΙΑ ΠΑΛΙ..

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

TRELLOS είπε...

Καλησπέρα και σε σένα φωτεινή.Ναι,δεν διαφωνώ αλλά από την άλλη αν είναι να οδηγώ κάτι σαν αυτοκίνητο και να διακυβεύω την ασφάλεια και τη ζωή μου είναι κάτι που δεν το θέλω.όλα στο βωμό του χρήματος.Αυτό με λυπεί περισσότερο απ'όλα....