5 Μαρ 2009

Βρέθηκε ο πιο παλιός απολιθωμένος εγκέφαλος ψαριού


Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν τυχαία τον εγκέφαλο ενός ψαριού, συγγενούς του καρχαρία, το οποίο χρονολογείται πριν από 300. εκατομμύρια χρόνια. Το είδος αυτός δεν υπάρχει και θεωρείται πως είναι το παλιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά μαλακούς ιστούς.
Η έρευνα που αναδημοσιεύεται στο ΑΠΕ, αναφέρει πως κατά την ενδελεχή εξέταση του απολιθώματος στη Γαλλία, βρέθηκε ένας μικρός γρόμπος μέσα στην εγκεφαλική κοιλότητα και η πιο προσεκτική εξέτασή του αποκάλυψε ότι ήταν απολιθωμένος εγκεφαλικός ιστός. Η εξέταση έγινε με τρισδιάστατες εικόνες, με τη χρήση αξονικού τομογράφου, καθώς και μικρο-εικόνων από τον επιταχυντή ατομικών σωματιδίων (σύγχροτρο).

Τα ινιοπτερύγια -αξιοπερίεργα πλάσματα με μεγάλα κρανία, πελώρια μάτια, κοφτερά δόντια και μεγάλα πτερύγια- ζούσαν σε αφθονία κάποτε στους ωκεανούς της Γης, σε ρηχά και λασπώδη νερά, και είχαν μήκος περίπου μισό μέτρο. Ο μικροσκοπικός εγκέφαλος που βρέθηκε, έχει διαστάσεις 1,5 επί 7 χιλιοστά και προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των ψαριών, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους. Ο εγκέφαλος έχει ένα μεγάλο λοβό για την όραση, αλλά μια περιορισμένη περιοχή για την εισδοχή ακουστικών ερεθισμάτων.

Ο παλαιοντολόγος, Τζον Μέσι, ο οποίος βρήκε το απολίθωμα και το έστειλε για ανάλυση ανέφερε τα εξής:

«Οι απολιθωμένοι εγκέφαλοι είναι ασυνήθιστοι και ο συγκεκριμένος είναι, με διαφορά, το παλαιότερο γνωστό δείγμα. Μαλακός ιστός έχει απολιθωθεί στο παρελθόν, αλλά είναι συνήθως μύες και όργανα όπως τα νεφρά» και συνέχισε λέγοντας «Τώρα που ξέρουμε ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να διατηρηθούν σε τόσο αρχαία απολιθώματα, μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και γι' άλλους. Έχουμε περιορισμένες πληροφορίες για τους εγκεφάλους των πρώτων σπονδυλωτών»

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: