11 Μαρ 2009

Η νοητική κόπωση επιφέρει και σωματική


Η διανοητική κούραση επηρεάζει άμεσα και το υπόλοιπο σώμα, αποφαίνεται επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία εάν πριν από μια φυσική άσκηση υπάρξει διανοητική κούραση, τότε διαπιστώνεται σωματική εξάντληση πολύ γρηγορότερα από ό,τι εάν δεν είχε προηγηθεί η νοητική κόπωση.

Σύμφωνα με μελέτη από επιστήμονες του ουαλικού πανεπιστημίου Μπάνγκορ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Σάμουελ Μαρκόρα, το περίεργο είναι ότι η νοητική κόπωση δεν κάνει την καρδιά ή τους μύες να λειτουργούν διαφορετικά. Οι ερευνητές θέλουν τώρα να μελετήσουν τον εγκέφαλο για να κατανοήσουν ακριβώς το λόγο που οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι νοητικά κουρασμένοι, αντιλαμβάνονται τη σωματική άσκηση ως πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται γρηγορότερα.

Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, από το οποίο πάσχουν πολλοί άνθρωποι, που αναφέρουν συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας και το «θόλωμα» του νου. Οι άνθρωποι αυτοί επίσης νιώθουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο να ασκηθούν σωματικά, παρόλο που οι φυσιολογικές αντιδράσεις τους, όταν μετρούνται, είναι φυσιολογικές στη διάρκεια της άσκησης.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσιολογίας "Journal of Applied Physiology".

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΟΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΥΡΣΗ.ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ.
ΓΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΑΦΟΥ ΠΑΙΖΕΙΣ Σ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ.ΧΕ ΧΕ!!ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ .ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

TRELLOS είπε...

Συμφωνώ μαζί σου σκρουτζάκο.Να είσαι καλά.Χεχεχεχεχε....τι παιχνίδι ακριβώς...?:P