26 Ιαν 2009

Νέα στοιχεία για ύπαρξη ζωής στον Άρη


Το σενάριο της ύπαρξης στον «κόκκινο πλανήτη» υδάτινου περιβάλλοντος κατάλληλου να φιλοξενήσει ζωή, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν αποθέματα ανθρακικού άλατος, το οποίο σχηματίστηκε σε ουδέτερο ή αλκαλικό νερό. Το ανθρακικό άλας - που δεν επιβιώνει σε συνθήκες εχθρικές για τη ζωή - δημιουργείται όταν νερό και διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύονται με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο.

Η ανακάλυψη αυτή διαψεύδει τη θεωρία ότι κάποτε όλο το νερό στον Άρη ήταν όξινο και δείχνει ότι τουλάχιστον ένα τμήμα τουλάχιστον από το περιβάλλον του πλανήτη ήταν ήπιο και ευνοϊκό για τη ζωή.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη – η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science" - διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, τα αποθέματα ανθρακικού άλατος, ηλικίας 3,6 δισ. ετών, ανακαλύφθηκαν σε βραχώδες υπόστρωμα στα όρια ενός κρατήρα.

Τα σημεία όπου βρέθηκαν ανθρακικά άλατα έχουν μέγεθος αρκετών ποδοσφαιρικών γηπέδων, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και απεικονίζονται σε φωτογραφίες που τράβηξε από ψηλά το MRO με υψηλής ανάλυσης υπέρυθρες κάμερες.

Πηγή:cosmo.gr

3 σχόλια:

Giota είπε...

αν ειναι δυνατον?? το καημενο κοριτσακι... ποση τρελλα μπορει να υπαρχει γυρω μας??

TRELLOS είπε...

Γιώτα μου ο άρης δεν έχει κοριτσάκια,εχτός και αν βρήκαν εξωγήινους...:P:P Χεεχεχεεχχεχεχεχε...οντως πάντως όπως απάντησα και στον σκρουτζάκο κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα....

Giota είπε...

αχ! περδευτικα χιχι
λιγο ο Αρης .... λιγο ολα τα αλλα!!