17 Ιαν 2009

Αυξάνονται τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων


Συμφώνα με έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αυξηθεί τα ποσοστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους και η σεξουαλική τους δραστηριότητα ξεκινά όλο και σε μικρότερη ηλικία.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως το 40% των εφήβων είχε την πρώτη του ολοκληρωμένη σχέση σε ηλικία μικρότερη των 14 ετών. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 60% των νέων παραδέχονται πως η πρώτη τους επαφή ήταν πριν την ενηλικίωσή τους.

Αυτό το θέμα θα παρουσιαστεί στην ημερίδα «Επίκαιρα θέματα στην Παιδιατρική» η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία του καθηγητή παιδιατρικής - ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ, Ισραέλ Ρούσσο.

Ο κ. Ρούσσο ανέφερε πως: «υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που διαμορφώνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων εκτός της αναπτυσσόμενης αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η τάση τους να μιμηθούν τους ενήλικες, η έντονη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης διάφορων σεξουαλικών προτύπων και η απουσία πληροφόρησης» και συνεχίζει λέγοντας: «υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 25% των σεξουαλικά ενεργά εφήβων θα μολυνθούν από κάποιο εκ των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από το ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους εφήβους αυτούς θα παραμείνει ασυμπτωματικό, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση της υψηλής συχνότητας των σεξουαλικών νοσημάτων, μεταξύ των εφήβων».

Τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι: ο γονόκοκκος, ο απλός έρπης, το τρεπόνημα το ωχρό, ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, η candida και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο τελευταίος είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι ο πιο συχνός καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες μεταξύ 15-44 ετών με 15.000 θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο HPV ευθύνεται για τους καρκίνους του πέους, του πρωκτού και του στόματος, ο εμβολιασμός εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε κοπέλες ηλικίας 12-15, πριν ξεκινήσουν τις σεξουαλικές επαφές ενώ στη διάλεξη θα συζητηθεί εάν πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια.

Εκτός από το πρόβλημα με τις ασθένειες που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς υπολογίζονται σε 60.000 με 80.000 το χρόνο και 1 στις 5 Ελληνίδες καταφεύγουν στην άμβλωση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές λυκείου την πρώτη θέση των μεθόδων αντισύλληψης κατέχουν τα προφυλακτικά με ποσοστό 63%, ακολουθεί η διακοπτόμενη συνουσία με 17%, 7% τα ορμονικά αντισυλληπτικά ενώ το 12% δε χρησιμοποιεί λαμβάνει κανένα μέτρο.

Καταλήγοντας ο κ. Ρούσσο ανέφερε πως: «η ύπαρξη και μόνο τόσων πολλών μεθόδων αντισύλληψης δείχνει ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ο ένας και μόνος εκείνος τρόπος που θα οδηγούσε σε δραματική μείωση της συχνότητας της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων».

Πηγή;cosmo.gr

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ.ΙΣΩΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.

Giota είπε...

Καλημερα, πολυ καλο θεμα!!
θα συμφωνησω οτι η ενημερωση πρεπει να ξεκινησει απο πολυ νωρις και πανω απο ολα σωστη προληψη...