9 Ιαν 2009

Γενετική επανάσταση!


Μία γενετική επανάσταση παρουσίασε ως πρώτο θέμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και όχι κάποιο άλλο θέμα της εσωτερικής επικαιρότητας. Αυτό είναι μία συνήθεια του καναλιού, το να έχει άλλη ιεράρχηση των θεμάτων της επικαιρότητας, και να μην επιλέγει να δείχνει κάποιο πολιτικό θέμα. Σύμφωνα με την είδηση γεννήθηκε το πρώτο κορίτσι στον κόσμο που δεν θα παρουσιάσει σίγουρα ποτέ στη ζωή του καρκίνο του μαστού!! Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου των γυναικών στον κόσμο.

Αντιγράφοντας από το site του σταθμού, λόγω της σημαντικότητας του θέματος σας παραθέτουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. «Βρετανίδα έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό που γεννιέται στη Βρετανία κατόπιν προεμφυτευτικής διάγνωσης προκειμένου να αποφευχθεί ότι φέρει γονίδιο που προδιαθέτει για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.Η μητέρα και η κόρη της "είναι πολύ καλά και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι", δήλωσε ο Πολ Σέρχολ διευθυντής της μονάδας υποβοηθούμενης γονιμοποίησης του νοσοκομείου University College Ηοspital του Λονδίνου. "Είναι το μόνο που μου επιτρέπεται να πω" για αυτήν τη γέννηση, πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η μέλλουσα μητέρα, ηλικίας τότε 27 ετών, είχε εξηγήσει ότι αποφάσισε να προσφύγει στη μέθοδο αυτή προεμφυτευτικής διάγνωσης επειδή η γιαγιά, η μητέρα και η αδελφή του συζύγου της είχαν καρκίνο του μαστού. Το κοριτσάκι που γεννήθηκε προήλθε από προεπιλεγμένο έμβρυο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε φέρει το γονίδιο BRCA 1, το οποίο θα αύξανε κατά 80% τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Οι γονείς αγνοούσαν το φύλλο του μωρού, αλλά κι ένα αγόρι που θα έφερε το γονίδιο αυτό θα μπορούσε να το μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Η προεμφυτευτική διάγνωση συνίσταται στη λήψη ενός κυττάρου από το έμβρυο όταν είναι περίπου τριών ημερών και στην ανάλυσή του για να διευκρινιστεί αν φέρει κάποια γενετική πάθηση. Αν συμβαίνει αυτό, το έμβρυο αυτό αποκλείεται προς όφελος κάποιου άλλου.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπεται στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Στη Γαλλία επιτρέπεται μόνο για να αποφευχθεί ότι το μωρό φέρει μια γενετική ασθένεια που είναι ανίατη. Πολλές προεμφυτευτικές διαγνώσεις έχουν ήδη γίνει για να αποφευχθούν καρκίνοι στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο.»



Πηγή:SKAI.NEWS

1 σχόλιο:

Giota είπε...

Πολυ ενδιαφερον θεμα