12 Ιαν 2009

Ψάρι με μάτια καθρέφτες


Όταν η φύση πειραματίζεται, δημιουργεί θαύματα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση ενός σπάνιου ψαριού, το οποίο χρησιμοποιεί καθρέφτες αντί για φακούς, προκειμένου να εστιάζει το φως στα μάτια του. Η λύση αυτή το βοηθάει να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα το λιγοστό φως που υπάρχει στο βάθος που κινείται (κάτω των 1.000 μέτρων).

Το σπάνιο ψάρι ονομάζεται Dolichopteryx longipes και ζει στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού. Ψαρεύτηκε κοντά στη νήσο Τόνγκα, από τον καθηγητή Χανς-Γιοακείμ Βάγκνερ του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία στο βιολογικό περιοδικό Current Biology, φαινομενικά το ψάρι έχει τέσσερα μάτια, ωστόσο μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι μάτια, αλλά κάθε μάτι είναι χωρισμένο με τη σειρά του επίσης σε ζευγάρι. Κάθε μάτι-ζευγάρι διαθέτει ένα καθρέφτη που εστιάζει το φως και το στέλνει στο άλλο μισό του ματιού, ακριβώς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

"Μετά από 500 εκατ. χρόνια εξέλιξης των σπονδυλωτών και πολλές χιλιάδες είδη που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αυτός είναι ο πρώτος γνωστός οργανισμός που έλυσε με τη χρήση καθρέφτη το βασικό οπτικό πρόβλημα όλων των ματιών: πώς να δημιουργούν μια εικόνα" δήλωσε ο καθηγητής Τζούλιαν Πάτριτζ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο οποίος εξέτασε το ψάρι.

Πηγή:cosmo.gr

3 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

KAΛΑ ΦΟΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ.ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

TRELLOS είπε...

Αναζητώντας βρίσκεις αρκετά πράγματα Σκρούτζ!:)Έχει πολλά τέτοια αλλά κάποια είναι πολύ extreme για να τα βάλω....

Giota είπε...

τι ασχημο που ειναι:(