1 Ιουν 2008

Αριστοφάνης:Μια "αμφιλεγόμενη" προσωπικότητα....


O Αριστοφάνης (448 - 385 π.Χ.) ήταν ένας κωμικός ποιητής του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έγραψε 40 περίπου κωμωδίες οι οποίες παίζονται και σήμερα σε διάφορες γλώσσες. Υπήρξε κορυφαίος κωμικός ποιητής της αρχαιότητας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σ' όλους τους ομότεχνους κι ανταγωνιστές του με αποτέλεσμα να φέρει μια "νέα εποχή" στο χώρο της αρχαίας κωμωδίας.


Έζησε στην Αθήνα και μεγάλωσε τα χρόνια που ξεκίνησε για την Αθήνα και τους κατοίκους της μία εποχή ειρήνης και άνθισης υπό τον Περικλή (ειρήνη με την Σπάρτη και Περσία), η οποία κράτησε μέχρι την έναρξη του εικοσαετούς πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ.. Έγραψε τις πρώτες κωμωδίες του με ψευδώνυμα. Από τις συνολικά 44 κωμωδίες που συνέγραψε έχουν διασωθεί 11, από αυτές οι 9 στα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου.


Ο ακριβής τόπος και η ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστά, άλλα υπολογίζεται πως γεννήθηκε στην Αθήνα το 448 π. Χ. και πέθανε στην Αίγινα το 385 π. Χ., σ' ηλικία 63 ετών. Ήτανε γιος του Φιλίππου, γνήσιου Αθηναίου, από τον Δήμο Κυδαθηναίων κι έτσι θεωρείται κι αυτός ντόπιος. Παρολαυτά είναι γνωστό πως ο αντίζηλός του ποιητής Εύπολις κι ο πολιτικός Κλέωνας, που αποτέλεσε στόχο της σάτιρας του Αριστοφάνη στις κωμωδίες "Ιππείς" και "Βαβυλώνιοι", κίνησαν εναντίον του "γραφήν ξενίας", δηλ. ζήτησαν να χαρακτηριστεί και να πάψει να 'χει δικαιώματα Αθηναίου Πολίτη. Τρεις φορές κινήθηκε τέτοια διαδικασία, μα ο Αριστοφάνης και στις τρεις κέρδισε και παρέμεινε Αθηναίος πολίτης.Για τη ζωή του, όμως, μόνο ελάχιστα μας είναι σήμερα γνωστά.Κάποια πράγματα που απορρέουν από τις κωμωδίες του ίσως να σκιαγραφούν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του χωρίς να είναι απόλυτο.Αν πάντως διαβάσει κάποιος τα έργα του οι βωμολοχίες κατέχουν περίοπτη θέση στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει και καυτηριάζει τα γεγονότα της εποχής. Από την Αίγινα, όπου ήταν εγκαταστημένος, παρακολουθούσε με πολύ ενδιαφέρον τη πολιτική κίνηση των Αθηνών και σατίριζε τα τρωτά της. Ζούσε στην αφάνεια, ήσυχη ζωή(λέμε τώρα...) και, για να προστατεύσει αυτή τη γαλήνη, παρουσίαζε τις περισσότερες από τις κωμωδίες του μ' όνομα άλλων ποιητών κι ηθοποιών. Nυμφεύτηκε νωρίς κι απέκτησε τρεις γιους, τον Φίλιππο, τον Νικόστρατο και τον Αραρότα. Ο τελευταίος ήταν κι αυτός κωμικός ποιητής και με τ' όνομά του ο Αριστοφάνης δίδαξε στα τελευταία χρόνια της ζωής του τις κωμωδίες του "Κώκαλον" κι "Αιολοσίκωνα". Ο Αραρώς δίδαξε και δικά του πρωτότυπα έργα.


Έλαβε συνολικά, 10 μεγάλα πρώτα βραβεία σε σχετικούς θεατρικούς διαγωνισμούς. Από τα έργα του φαίνεται πως είχε εξαιρετική μόρφωση(πολύ μορφωμένος σε σεξουαλικής φύσεως θεματολογία...), γενική και ειδική. Εκτός από τη καθολική μόρφωση, που η Αθήνα του Περικλή έδινε στους νέους(όλοι καταλαβαίνουμε πιστεύω τι είδους "μόρφωση" αποκτούσαν οι Αθηναίοι πολίτες τον καιρό εκείνο...), γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη. Ήτανε πνευματωδέστατος ευφυολόγος, χιουμορίστας(το χιούμορ μερικές φορές καταδεικνυει κάποιες αλήθειες)και με περίσσεια τόλμη καυτηρίαζε, προπάντων τους δημαγωγούς, τους σοφιστές και τον Δήμο Αθήνας.


Φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά τις τραγωδίες του Αισχύλου, τον οποίο θαύμαζε για τη συντηρητικότητά του(φυσικό και επόμενο όταν ο ίδιος ήταν πολύ φιλελεύθερος και λάτρης νέων εμπειριών) και που, στους "Βατράχους", ύστερ' από μεγάλη διαδικασία, που γίνεται στον 'Αδη, δίνει τα πρωτεία της τραγικής ποίησης. Επίσης είν' άριστος γνώστης των "Ωδών" του Πίνδαρου και του Στησίχορου. Εκείνος όμως που επέδρασε πολύ στο ύφος, στη τεχνική και στη γλώσσα του, ήταν ο Ευριπίδης, παρόλο που αποτελούσε το μόνιμο στόχο των επιθέσεων και των διακωμωδήσεών του. Ο Κρατίνος, για να χαρακτηρίσει την προσκόλληση αυτή, έπλασε το ρήμα ευριπιδαριστοφανίζειν.


Σωζόμενες Κωμωδίες:


Αχαρνείς(425 π.Χ.)
Ιππείς(424 π.Χ.)
Νεφέλες(423 π.Χ.)
Σφήκες(422 π.Χ.)
Ειρήνη(421 π.Χ.)
Όρνιθες(414 π.Χ.)
Λυσιστράτη(411 π.Χ.)
Θεσμοφοριάζουσες(411 π.Χ.)
Βάτραχοι(405 π.Χ.)
Εκκλησιάζουσες(392 π.Χ.)
Πλούτος(388 π.Χ.)




Αποσπασματικά Σωζόμενες Κωμωδίες:


Δαιταλείς (427 π.Χ.)
Βαβυλώνιοι (426 π.Χ.)
Γεωργοί (424 π.Χ.)
Ολκάδες (423 π.Χ.)
Προάγων (422 π.Χ.)
Αμφιάραος (414 π.Χ.)
Πλούτος α' (408 π.Χ.)
Γηρυτάδης (407 π.Χ.)
Κώκαλος (387 π.Χ.)
Αιολοσίκων β' (386 π.Χ.)


Εγώ αν θα σκιαγραφούσα την προσωπικότητα του Αριστοφάνη θα έλεγα πως επρόκειτο για ένα πολύ φιλελεύθερο άνθρωπο της τότε εποχής με ιδέες και τάσεις αρκετά έξυπνες και μπροστά από την εποχή του αλλά και άνθρωπο αλαζόνα,είρωνα που νόμιζε πως τα ξέρει όλα και άνθρωπο ιδιαίτερα ελευθέρων ηθών;
Εσάς ποιά η γνώμη σας;

Πηγή:wikipedia.org

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

vrikes arketa epikairo thema re foti mou pano sti fasi pou diavazo ena apo ta sozomena kai apo ta oreotaira tou erga i mallon to oreotairo!! oi thesmoforiazouses!! simfono oti o Aristofanis itan sintiritikos komodos alla den kolieto se kamia stigmi na xrisimopiisei tin diki tou ''idiolekto''! parolo pou i vasi tis itan i attiki. o Aristofanis e3eplitte me ti dimiouriga dikon tou le3eon akomi kai xidees kai arketes vomoloxies!! this is aristofanis!!

TRELLOS είπε...

Δε νομίζω ο Αριστοφάνης να ήταν συντηρητικός Ευάκι μου!:)

goldy είπε...

to loipon. kata ti gnwmi mou to wraiotero ergo tou aristofani einai oi batraxoi, asxetws an kopika to mathima auto 2 fores. O Aristofanis genikotera sto ergo tou, pou einai ena paixnidi tis dikis tou fantasias , exei skopo oxi mono na satirisei kai na prokalesei gelio alla kai na askisei logotexniki kritiki sta kakws keimena tis epoxis tou kai na kautiriasei tis asximes katastaseis , me apotelesma ti didaxi kai tin beltiwsi. to terpnon meta tou wfelimou. ayta...simfwnw kai me to evaki

Ανώνυμος είπε...

kata vasi o Aristofanis ine sintiritikos foti mou. apla ekplissei i xrisi tis glossas me ta logopegnia pou kanei kai skopos t ine na prokalesei gelio!! opotan simfono kai go me goldy :-)