4 Ιουν 2008

Κατ΄ οίκον προστασία των Υπολογιστών σας...


Μπορεί οι υπολογιστές στον χώρο εργασίας να είναι ο πιο ελκυστικός στόχος για τους κάθε λογής hackers, αλλά όπως δείχνουν και οι στατιστικές έρευνες της Symantec οι περισσότερες επιθέσεις, τουλάχιστον το 86%, στρέφονται στους οικιακούς υπολογιστές. Ο λόγος είναι ότι οι υπολογιστές στο σπίτι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, καθώς τα μέτρα προστασίας που παίρνουμε είναι λίγα και ευκαιριακά.O κύριος τρόπος για να κολλήσει ένας οικιακός υπολογιστής κάποιο ιό ή να πέσει στα χέρια ενός hacker είναι μέσα από το Ιnternet. Ο αριθμός των κενών ασφαλείας στους browser (και κυρίως στον Ιnternet Εxplorer) αυξήθηκαν κατά 50% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται μια εκρηκτική αύξηση στα e-mail που επιχειρούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες τους και να εκμεταλλευθούν κενά ασφαλείας κατά 80% στο ίδιο διάστημα.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι προσωπικά δεδομένα και οικονομικά στοιχεία είναι εκτεθειμένα σε κακόβουλους χρήστες του Διαδικτύου, ενώ επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς σε καθημερινή βάση οδηγούν σε εκατοντάδες ώρες χαμένου χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Symantec από το 2005, το 80% των 50 πιο διαδεδομένων κινδύνων στο Ιnternet αφορούν σε υπεξαίρεση παντός είδους δεδομένων, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι κάθε λογής hackers ήταν περισσότερο «ιδεολόγοι».


Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας υπολογιστής που συνδέεται στο Ιnternet είναι πλέον πάρα πολλοί και δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι πιο διαδεδομένοι και επικίνδυνοι κυρίως για τους απλούς οικιακούς υπολογιστές είναι οι διάφοροι ιοί και τα trojans, οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν δεδομένα και να δημιουργήσουν κενά ασφαλείας. Ακόμα πιο συχνά συναντά κανείς σήμερα κακόβουλες εφαρμογές τύπου adware και spyware, οι οποίες μπορεί να καταγράφουν τις κινήσεις του οποιουδήποτε στο Ιnternet. Ειδική περίπτωση, εξαιρετικά επικίνδυνη, αποτελούν οι εφαρμογές keystroke loggers, οι οποίες καταγράφουν και μεταδίδουν ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης, ανάμεσα σε αυτά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, passwords, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.Ξεχωριστή περίπτωση είναι το phishing, η συλλογή δηλαδή δεδομένων μέσω της παραπλάνησης των χρηστών του Ιnternet. Υποτιθέμενα mail από τράπεζες που σας ζητάνε να τους στείλετε τα στοιχεία σας, διαδικτυακοί τόποι που μοιάζουν με ηλεκτρονικά καταστήματα και σας κάνουν προσφορές για να βάλετε τον αριθμό της πιστωτικής σας ή απλά σελίδες που εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας του browser είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.


Οι λύσεις

Όσο αυξάνονται οι κίνδυνοι τόσο εμφανίζονται και περισσότερες λύσεις, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξει κανείς στο Ιnternet για να εξασφαλίσει την προστασία του υπολογιστή του. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να ενημερωθεί για τους κινδύνους που υπάρχουν και να εφαρμόσει μια πιο προσεκτική πολιτική στον τρόπο που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του. Από εκεί και πέρα, μπορεί να αναζητήσει και ειδικές λύσεις, με πρώτο βήμα την αγορά και εγκατάσταση ενός καλού και συχνά ανανεούμενου antivirus.Καλή ιδέα είναι επίσης η ενεργοποίηση και κατάλληλη ρύθμιση του firewall που υπάρχει στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, αλλά και στον ρούτερ (αν συνδέεται από γραμμή ΑDSL). Επίσης, ειδικά για τα adware και spyware αξίζει να εγκαταστήσει κανείς ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα προστασίας, καθώς πρόκειται για κινδύνους που κατά κανόνα διαφεύγουν από τα antivirus προγράμματα.


Πρακτικές συμβουλές

● Δοκιμάστε κάποιον άλλον browser εκτός του Ιnternet Εxplorer, ο οποίος είναι ο πλέον ευάλωτος και επιπλέον δέχεται και τις περισσότερες επιθέσεις.

● Ενεργοποιήστε μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει antivirus, antispam και antispyware, καθώς και κάποιο firewall.

● Μην ανοίγετε mail που έρχονται από άγνωστους αποστολείς: τα περισσότερα από αυτά ενέχουν κινδύνους.

● Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές chat και instant messaging, καθώς ίσως να αποτελούν το «παράθυρο» για να μπει κάποιος hacker στον υπολογιστή σας.

● Αν σας αρέσει να κατεβάζετε αρχεία μέσω εφαρμογών Ρ2Ρ και Βittorent, έχετε υπ΄ όψιν ότι θα πρέπει να διαθέτετε ένα πολύ καλό firewall κατάλληλα ρυθμισμένο ώστε να μην αφήνει ανεπιθύμητους επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία σας.

● Φροντίστε να μην έχετε αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς ακόμα και ο πιο προστατευμένος υπολογιστής μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος.

● Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους, ειδικά όταν κάνετε αγορές ή ανταλλάσσετε προσωπικά δεδομένα με άλλους.

● Αποφύγετε να ανοίγετε και να εγκαθιστάτε προγράμματα τα οποία δεν γνωρίζετε.

● Διατηρείτε ενημερωμένο το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε. Κάθε μέρα εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι και προβλήματα.



Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: