31 Μαΐ 2008

Ασθενής σε νοσοκομείο του Καναδά είχε... πράσινο αίμα

Οι γιατροί σε νοσοκομείο του Βανκούβερ έμειναν άφωνοι όταν ο ασθενής τον οποίο χειρουργούσαν άρχισε να αιμορραγεί με σκούρο πράσινο αίμα. Ο 42 χρονος παρουσίασε μια σπάνια διαταραχή λόγω φαρμάκου που έπαιρνε σε υψηλές δόσεις.
Το ασυνήθιστο περιστατικό, που παρουσιάζεται στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet, παραπέμπει στον Μίστερ Σποκ από τη σειρά Σταρ Τρεκ -γεννημένος στον πλανήτη Βούλκαν, ο εξωγήινος αστροναύτης είχε επίσης πράσινο αίμα.
Όπως αναφέρει το BBC, ο Καναδός ασθενής έπασχε από ημικρανίες και έπαιρνε το φάρμακο σουματριπτάνη σε δόση 200 mg την ημέρα. Η υψηλή δοσολογία του προκάλεσε θειοαιμοσφαιριναιμία, μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία συσσωρεύεται θείο στην αιμοσφαιρίνη του αίματος, με αποτέλεσμα να γίνεται πράσινο.
Το αίμα του 42 χρονου επανήλθε στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. «Ο ασθενής ανέκαμψε χωρίς επιπλοκές και σταμάτησε να παίρνει σουματριπτάνη μετά το εξιτήριό του. Όταν εξετάστηκε πέντε εβδομάδες μετά την τελευταία δόση, δεν υπήρχε θειοαιμοσφαιρίνη στο αίμα του» γράφει η ομ'άδα της Δρ Αλάνα Φλέξμαν στο Νοσοκομείο Αγίου Παύλου.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε πάντως για άσχετη πάθηση -ο 42 χρονος είχε παρουσιάσει στο πόδι του «σύνδρομο διαμερίσματος», μια διαταραχή κατά την οποία το πρήξιμο και η πίεση σε ένα μέλος εμποδίζει τη ροή του αίματος και προξενεί τοπικές βλάβες.
Το σύνδρομο οφείλεται συχνά σε τραύμα, εσωτερική αιμορραγία, ή υπερβολικά σφιχτό επίδεσμο ή γύψο. Αντιμετωπίζεται με χειιρουργικές τομές στην περιτονία για την εκτόνωση της πίεσης.
Στην τηλεοπτική σειρά Star Trek, ο Μίστερ Σπόκ είχε πράσινο αίμα επειδή η αιμοσφαιρίνη του δεν περιέχει σίδηρο όπως στους ανθρώπους, αλλά χαλκό.

Πηγή: alito.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Erotisi: Ta xeilh tou....kato pou ta nuxia tou...i kkelle tis ...tou...EPRASINOFERNAN?