27 Φεβ 2010

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στη Χιλή, τσουνάμι απειλεί τα νησιά του Ειρηνικού


Τουλάχιστον 147 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου. Το τσουνάμι που προκάλεσε η δόνηση σάρωσε τη Γαλλική Πολυνησία και απειλεί τώρα τη Χαβάη και όλη την περιοχή του Ειρηνικού -περίπου το ένα τέταρτο του πλανήτη.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα τοπική ώρα (08.34 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο περίπου 115 χλμ από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.

Γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η χιλιανή Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων, τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο ο απολογισμός δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Θάνατοι αναφέρθηκαν στις περιοχές Μάουλε, Ο'Χίγκινς, Αραουκάνια και Βαλπαραΐσο, μεταξύ άλλων.

Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε την κεντρική Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, έκτακτη βοήθεια 3 εκατ. ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος Μπατσελέτ, τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινήθηκε στη συνέχεια προς το Νησί του Πάσχα. Στο νησί Ρομπινσόν Κρουζό του συμπλέγματος αγνοοείται η τύχη περίπου δέκα Γάλλων αρχαιολόγων που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα από τη δόνηση θα σαρώσουν όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και μέσα σε 24 ώρες από το σεισμό θα φτάσουν μέχρι την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ακτές της Ασίας (ένθετη αριστερά).

Το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 1,8 μέτρων σάρωσαν τις ακτές της Γαλλικής Πολυνησίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.

Αναστάτωση επικρατεί στις ακτές της Χαβάης όπου σημαίνουν οι σειρήνες συναγερμού. Το τσουνάμι αναμένεται γύρω στις 23.19 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να φέρει τα μεγαλύτερα κύματα που πλήττουν το αμερικανικό νησί από το 1964.

Οι δυτικές ακτές των ΗΠΑ και η Αλάσκα επίσης απειλούνται, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα καθώς βρίσκεται στο όριο όπου συναντώνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες του Ειρηνικού και της Νοτίου Αμερικής, πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη Χιλή είχε εξάλλου σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900 -μια δόνηση 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα το 1960.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ.

ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.