4 Φεβ 2010

Διάβασαν τη σκέψη σε πείραμα - σταθμό


Για πέντε χρόνια νεαρός Βέλγος βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού», μη μπορώντας να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του εξαιτίας σοβαρού τραύματος στο κρανίο λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος το 2003.


Βρετανοί και βέλγοι ερευνητές αφού χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο, (δηλαδή μια μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού - fMRI), απέδειξαν ότι ο ασθενής μπορούσε να σκέφτεται και να είναι ικανός να απαντάει σε ερωτήσεις κλειστού τύπου "ναι" και "όχι" αλλά και σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. "είναι Τόμας το όνομα του πατέρα σου;"), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.



Η συγκεκριμένη έρευνα, που διήρκησε τρία χρόνια, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα το Ρόιτερ και το BBC. Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 54 περιπτώσεις ασθενών που είχαν χαρακτηριστεί "φυτά" και διαπίστωσαν μέσω της τομογραφίας fMRI ότι τρεις από αυτούς έδιναν σημάδια επίγνωσης - ανάμεσά τους ήταν και ο 29χρονος Βέλγος , ο μόνος που τελικά μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς με "ναι" και "όχι").


Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από τη δυνατότητα "επικοινωνίας" με τον ασθενή. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος νευροεπιστήμων Άντριαν Όουεν του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ της Βρετανίας:


"Μπορούσε να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις που του κάναμε, αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις του. Όχι μόνο η έρευνά μας έδειξε ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση φυτού, αλλά, το σημαντικότερο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο".


Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι πρέπει ως φαίνεται να επαναξιολογούνται πολλές περιπτώσεις ασθενών σε κατάσταση "φυτού" και να αλλάξει στο μέλλον ο τρόπος ιατρικής φροντίδας τους, καθώς η κατάσταση «φυτού» μοιάζει μεν με το κώμα ωστόσο δεν είναι ίδια, καθώς στη κατάσταση αυτή οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, αλλά δεν έχουν επίγνωση λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.



Αν και ήταν η πρώτη φορά που η μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού δοκιμάστηκε σε ασθενείς που δεν μπορούν να μιλήσουν και να κινηθούν, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την τεχνική, ώστε, πέρα από τις απλές ερωτήσεις κλειστού τύπου, οι ασθενείς «φυτά» να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αποκτούν κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.


Σύμφωνα και με τον επικεφαλή της βελγικής ερευνητικής ομάδας, δρα Στήβεν Λερουά του πανεπιστημίου της Λιέγης "τώρα πρέπει να κάτσουμε με τη διε-επιστημονική ιατρική κοινότητα και με νομικούς ειδικούς για να δούμε τι πρόκειται να κάνουμε από εδώ και πέρα".


Τέλος, το συγκεκριμένο επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής και ανοίγει νέους ορίζοντες στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται σε πολύχρονη κατάσταση ασυνειδησίας. Προς το παρόν πάντως, η μέθοδος δεν είναι έτοιμη για χρήση της σε νοσοκομεία.

www.news247.gr