28 Φεβ 2010

Χιλή :708 νεκροί – 500.000 σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Χιλή το Σάββατο (27/2) καθώς μέχρι στιγμής τα θύματα ξεπερνούν τα 708. Παράλληλα, 1.500.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές με 500.000 από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Επιπλέον, ισχύουν ακόμα προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε πολλά σημεία του Ειρηνικού ενώ στην ανατολική Ρωσία και την Ιαπωνία έφτασαν κύματα το βράδυ του Σαββάτου.
Σοκ προκαλούν οι εικόνες αλλά και οι περιγραφές από αυτόπτες μάρτυρες που έζησαν τον σεισμό αλλά και τα επακόλουθα. Στην πόλη Constitucion περισσότερα από 60 πτώματα βρέθηκαν καταπλακωμένα μέσα σε γυμναστήριο το οποίο βρισκόταν σε ένα τοπικό σχολείο.

Από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού, 8.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν ακολουθήσει περίπου 90 μετασεισμοί μεγέθους από 4.9 έως 6.9 Ρίχτερ. Χιλιάδες κάτοικοι τρομοκρατημένοι από το χτύπημα του εγκέλαδου έμειναν εκτός των σπιτιών τους το βράδυ του Σαββάτου.

Η πρόεδρος της χώρας, Michelle Bachelet, αναφέρει πως από τον ισχυρότατο σεισμό επλήγησαν 2.000.000 άνθρωποι.

Εντωμεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 80-90 εκατοστά έφτασαν στην Ιαπωνία και στις ανατολικές ακτές της Ρωσίας. Από τα τσουνάμι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο.

Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, οι αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα, όπου πάντως ήρθη πριν λίγο.

"Ετοιμαζόμαστε για ένα πρόσθετο έργο, ένα έργο που δεν αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου: την ανάληψη της ευθύνης για την ανοικοδόμηση της χώρας", είπε στους δημοσιογράφους χθες Σάββατο. "Θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και θα χρειαστούμε πόρους", δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη τον Ιανουάριο και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

Ο σεισμός "ερχόταν κατά κύματα και διάρκεσε πάρα πολύ. Τρία λεπτά είναι μια αιωνιότητα. Τρομοκρατηθήκαμε διότι γινόταν όλο και δυνατότερος, σαν ταινία τρόμου του Χόλιγουντ", δήλωσε η Ντολόρες, κάτοικος της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται πως ο σεισμός αυτός ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος από το 1900. Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, ο οποίος κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την πόλη Βαλδίβια, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 1.655 ανθρώπων και προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε χώρες στον Ειρηνικό στοιχίζοντας άλλες 200 ζωές σε Ιαπωνία, Χαβάη και Φιλιππίνες.

500.000 σπίτια δεν είναι κατοικίσιμα

"Μιλάμε για μία αρχική εκτίμηση 1,5 εκατομμυρίων σπιτιών που έχουν πληγεί" από το σεισμό, δήλωσε η υπουργός Στέγασης της Χιλής, Πατρίτσια Πομπλέτε, στον Τύπο, προσθέτωντας ότι 500.000 από αυτά έχουν υποστεί "σοβαρές ζημιές" και πιθανόν "δεν είναι πλέον κατοικίσιμα".

Ισπανία : Ενεργοποίησε τους μηχανισμούς συντονισμού βοήθειας

Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε σήμερα να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

"Η Ισπανία ως η χώρα που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕενεργοποίησε τους μηχανισμούς συντονισμού που υπάρχουν στην ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των καταστροφών, προκειμένου να μπορέσει να σταλεί βοήθεια στη Χιλή μόλις καταγραφούν οι ζημιές που έχουν γίνει και εκτιμηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν", ανακοίνωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Γι' αυτό το σκοπό η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή (28/02) σε σύσκεψη την ισπανική υπηρεσία ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας.

"Η Ισπανία, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, είναι διατεθειμένη να προσφέρει, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Αϊτής, όλα τα μέσα που διαθέτει στην περιοχή για να συντονίσει την παροχή βοήθειας μπροστά σε αυτή τη νέα καταστροφή που έπληξε μία αδερφή χώρα", υπογράμμισε ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Χιλή : Μη στείλετε βοήθεια πριν γίνει η αποτίμηση των αναγκών

Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουνν βοήθεια μετά το σεισμό να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής έχουν εκτιμήσει με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια, που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

"Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Μαριάνο Φερνάντες.

Το σημαντικό είναι "η βοήθεια να μην εκτραπεί, και, σε ό,τι αφορά την Χιλή, μία βοήθεια που φτάνει χωρίς να έχουν καθοριστεί (οι ανάγκες) δεν θα είναι μεγάλη βοήθεια", πρόσθεσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά βοήθειας, αλλά περιμένουμε από την Onemi να εκτιμήσει τις ανάγκες", πρόσθεσε ο Φερνάντες.

Ελλάδα : Ενεργοποιήθηκε Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες που ζουν στο Σαντιάγο και άλλες πληγείσες περιοχές.

Όσοι θα ήθελαν να πληροφορηθούν την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210 368 1912, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (27/02) στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα Σοφία Πρατς, με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

Τηλεγράφημα συμπαράστασης από το Γ. Παπανδρέου

Τηλεγράφημα στην πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «Η Ελλάδα, που είναι και αυτή μια χώρα σεισμογενής, έχει ζήσει πολλές φορές, ακόμη και στην πρόσφατη ιστορία της παρόμοιες καταστροφές και γνωρίζει καλά ότι τα τραύματα που αφήνουν σε μια κοινωνία επουλώνονται δύσκολα. Θέλω να γνωρίζετε ότι, αυτές της δύσκολες ώρες για τον λαό σας και την κυβέρνηση σας, έχετε την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων και την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελληνικής κυβέρνησης. Η σκέψη μας είναι μαζί σας».

Λειτουργεί εν μέρει το αεροδρόμιο του Σαντιάγο

Σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TV Chile αεροσκάφη της LAN (αεροπορική εταιρία της Χιλής) προσγειώθηκαν την Κυριακή (28/2) στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο ενώ αναμένεται η πλήρης λειτουργία σε δύο ημέρες όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του διεθνούς αερολιμένα.

Υπενθυμίζεται πως μετά τον κύριο σεισμό το αεροδρόμιο του Σαντιάγο είχε διακόψει τη λειτουργία του.

Δείτε το Video του BBC από την ώρα του σεισμού :

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8540891.stm?ls

Υπηρεσία εντοπισμού ατόμων από τη Google

Την υπηρεσία «Ρerson Finder: Chile Earthquake», για την αναζήτηση και τον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται στη Χιλή, ενεργοποίησε η Google.

Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν, πληκτρολογώντας το όνομά του. Η υπηρεσία διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα και η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: chilepersonfinder.appspot.com.

Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει η Google και για τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: