28 Σεπ 2009

163 νέα είδη ζώων ανακάλυψε η WWF


Φανταστείτε έναν βάτραχο που τρώει πτηνά , ένα σαμιαμίδι με δέρμα λεοπάρδαλης, ή ακόμα πελώρια σαρκοφάγα φυτά, έτοιμα να κατασπαράξουν οτιδήποτε κινείται… Όλα αυτά, μαζί με άλλα 163 είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή Greater Mekong της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως αποκάλυψε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η WWF την Δευτέρα (28/9).
Συγκεκριμένα η WWF βρήκε 100 νέα φυτά, 28 ψάρια, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό που αντίκρισαν το 2009 για πρώτη φορά τους ανθρώπους.

«Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι ανεκτίμητη» υπογραμμίζει ο Μπάρνεϊ Λόνγκ, επικεφαλής του προγράμματος Διατήρησης Ασιατικών Ειδών της WWF. «Πρόκειται για ένα χωνευτήρι διαφορετικών οικότοπων (το Greater Mekong). Και αυτό γιατί διαθέτει από τα πιο υγρά δάση, από τα ψηλότερα βουνά και από τα ευρύτερα φάσματα γεωλογικής και θαλάσσιας ζωής» προσθέτει ο Λονγκ.

Με την ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πόσο λίγο ξέρει τη φύση ο άνθρωπος, υποστηρίζει η οργάνωση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στην περιοχή αναμένεται να ανακαλυφθούν και άλλα πολλά νέα είδη ζώων και φυτών.

Το Greater Mekong έχει ένα ποτάμι που ανήκει σε συνολικά έξι χώρες: Την Καμπότζη, το Λάος, την Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Κίνα. Η περιοχή έχει 16 προστατευόμενες περιοχές από τη διεθνή κοινότητα, οι οποίες ξεχωρίζουν για την πλούσια ποικιλία σε πανίδα και χλωρίδα.

Από τα 163 νέα είδη, ήδη έχει ξεχωρίσει το Cat Ba, το σαμιαμίδι που ανήκει στην περιοχή του Βιετνάμ και χαρακτηρίζεται από τα «γατίσια» μάτια του και το σώμα του που με τις λωρίδες του θυμίζει δέρμα λεοπάρδαλης. Το όνομα του το πήρε από το νησί στο οποίο μένει.

Αλλά και ο «κανίβαλος» βάτραχος που καταπίνει τους «συγγενείς» του, δηλαδή άλλα βατράχια, αλλά και πουλιά. Το όνομά του; «Limnonectes megastomias».

Από το 1997 η WWF έχει ανακαλύψει περίπου 1200 νέα είδη χλωρίδας και πανίδας στο Greater Mekong, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν κατοικούν πουθενά άλλου στον κόσμο.

Ωστόσο, η περιβαλλοντολογική οργάνωση κρούει των κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την ολοκληρωτική εξαφάνιση τους. Και επιπλέον, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής συμβάλλει αρνητικά στη διατήρηση της ισορροπίας στη φύση της περιοχής.

http://www.cosmo.gr/Environment/251108.html


4 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΑΓΝΩΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΝΗΤΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

TRELLOS είπε...

Ο άνθρωπος ενώ δεν κατάφερε να εξερευνήσει καλά καλά τη γη βάλθηκε να εξερευνήσει το άπειρο(σύμπαν).

επί λέξει είπε...

Πάντως, η φωτογραφία είναι τρομακτική και αποτελεί συνυποδήλωση -αν μου επιτρέπεις-των ανρθρώπινων κοινωνικών σχέσεων.

Ελπίζω να πέρασες ξεκούραστο καλοκαίρι.
Καλό φθινόπωρο!

TRELLOS είπε...

Μια χαρά πέρασα το καλοκαιράκι αα...ελπίζω να το πέρασες και συ καλά και ξεκούραστα...Καλό Φθινόπωρο και σε σένα...:)