8 Σεπ 2009

Σας τσιμπάνε τα κουνούπια; Όλα είναι θέμα ιδρώτα


Βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο μυστήριο που αφορά στο γιατί τα κουνούπια έχουν προτιμήσεις στο ποιους θα τσιμπήσουν, επιβεβαιώνοντας ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει πολύ διαφορετικές οσμές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιδρώτας κάποιων ατόμων διαθέτει υψηλότερα επίπεδα κετόνων, ουσιών που δίνουν μια γλυκιά και φρουτώδη οσμή στο δέρμα, με αποτέλεσμα να απωθεί τα κουνούπια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη μυρωδιά του ανθρώπινου ιδρώτα ουσιαστικά παραπλανεί τα κουνούπια, κάνοντας τα να νομίζουν ότι έχουν να κάνουν όχι με άνθρωπο αλλά με φρούτο.

Μετά από πολλά πειράματα με εθελοντές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κυρίως πέντε κετόνες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στο να απωθούν τα κουνούπια. Η απώθηση συμβαίνει όχι μόνο αν οι ουσίες αυτές παράγονται φυσικά από κάποιον άνθρωπο και είναι διάχυτες στη μυρωδιά του σώματός του, αλλά και όταν ψεκάζονται στο δέρμα των ατόμων που κανονικά αποτελούν στόχο των κουνουπιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 700 εκατ. άνθρωποι αρρωσταίνουν από κάποια πάθηση που έχει μεταδοθεί μέσω των κουνουπιών.

http://www.skai.gr/articles/news/technology

Δεν υπάρχουν σχόλια: