19 Μαΐ 2009

Το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία


Το γιαούρτι είναι ελαφρύ, δροσερό και γευστικό, ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και τονωτικό γεύμα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κάνει καλό στην υγεία, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχει συσχετιστεί ακόμη και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αποτελεί μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό σε όλα τα στάδια της ζωής. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.

Διαθρεπτική αξία

Το γιαούρτι έχει υψηλή διαθρεπτική αξία και σύμφωνα με τους διατροφολόγους συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου και του σιδήρου του γάλακτος. Παράλληλα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθάει στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών.

Τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών. Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

«Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα, γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα», σημειώνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χριστίνα Φοντόρ. «Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να χωνέψουν τη λακτόζη, το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα.»

Οφέλη για την υγεία

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, που έχει το γιαούρτι, είναι ότι προστατεύει την υγεία μας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται μάλιστα ωφέλιμο σε περιόδους ανάρρωσης μετά από κάποια ασθένεια.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες, που αποδίδονται στο γιαούρτι, είναι ότι:

*βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος

*σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

*το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο

*προτείνεται η κατανάλωσή του κατά τη θεραπεία ασθενών με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα

Πειράματα σε ζώα, έχουν δείξει ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης του καρκίνου ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Η μείωση κινδύνου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, παρατηρήθηκε για πρόσληψη μέχρι ενός γραμμαρίου ασβεστίου από το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και τα τυριά ή από συμπληρώματα ασβεστίου. Επίσης πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι γυναίκες που τρώνε συχνά γιαούρτι και τυρί και πίνουν και φρέσκους χυμούς διατρέχουν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για να εντάξετε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή. Καλό είναι, όμως, να θυμάστε ότι τα παστεριωμένα σκευάσματα γιαουρτιού χάνουν κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες, που έχει το φυσικό και παραδοσιακό γιαούρτι.

3 σχόλια:

επί λέξει είπε...

Εμπεριστατωμένη και χρήσιμη η πληθύς των πληροφοριών. Κάποια από αυτά γνωστά, κάποια όχι. Σ' αυτά τα τελευταία έστρεψα την προσοχή μου.

Καλώς σε βρίσκω και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

TRELLOS είπε...

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Καλως ήρθες στο μπλόγκ μου αα.

Β.Bimbo( PR Profil ) είπε...

ΒΑΘΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΑΚΑ
αφού μπλοκάρει ο Blogger της google,
to macedoine
στέλνουμε emails,
καλημέρα σας..:-)