15 Μαΐ 2009

Κυνηγώντας ανεμοστρόβιλους


Περίπου 100 επιστήμονες και φοιτητές από 16 πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, παίρνουν μέρος στο μεγαλύτερο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε ποτέ, για τη μελέτη ανεμοστρόβιλων. Πρόκειται για το VORTEX2 ή αλλιώς V2 (Verification of the Origins of Rotation in Tornadoes Experiment 2).
Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε την Κυριακή (11/05) και δε φάνηκε να δυσκολεύτηκε να βρει το σημείο, όπου θα τοποθετούσε τον εξοπλισμό της. Την προηγούμενη εβδομάδα, καταιγίδες έπληξαν τέσσερις πολιτείες στην Αμερική, ενώ άφησαν πίσω τους και τρεις νεκρούς στο βόρειο Μιζούρι.

Οι επιστήμονες έχοντας στη διάθεσή τους ραντάρ, βαρόμετρα και εξελιγμένα προγράμματα υπολογιστών, θα επιχειρήσουν να καταγράψουν το πώς και το πότε ακριβώς δημιουργούνται οι ανεμοστρόβιλοι, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητήσουν τους λόγους, για τους οποίους κάποιοι κεραυνοί παράγουν ανεμοστρόβιλους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Με τον τρόπο αυτό, πιστεύεται ότι θα μπορούν να προειδοποιούν εγκαίρως για το πού και πότε θα χτυπήσει ένας ανεμοστρόβιλος.

Το πρόγραμμα αξιολογείται πως κοστίζει 11.6 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, 10 πανεπιστήμια και ακόμα τρεις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος VORTEX, που πραγματοποιήθηκε το 1994 και 1995, θεωρείται ότι βοήθησαν πράγματι στην έγκαιρη προειδοποίηση για τους επικείμενους ανεμοστρόβιλους από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του προγράμματος ήταν ότι οι παράγοντες που προκαλούν τη δημιουργία των ανεμοστρόβιλων, δημιουργούνται σε πολύ μικρότερα διαστήματα και κλίμακες, από αυτές που πίστευαν οι επιστήμονες», δήλωσε ο Stephan Nelson, μετεωρολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα του V2 θα ανακοινωθούν το ερχόμενο Φθινόπωρο, στο πανεπιστήμιο Penn. Ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση του πειράματος, οι ερευνητές καταπιάνονται και με τις λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης του V2, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαΐου του 2010.

«Το μεγάλο μυστήριο είναι η περιστροφή του ίδιου του ανεμοστρόβιλου. Από πού προέρχεται; Μήπως από τη διαφορά θερμοκρασίας, μήπως από τη διαφορά του ζεστού και του κρύου αέρα;», αναρωτήθηκε, μιλώντας σε εκπομπή του CNN, ο Owen Shieh, τελειόφοιτος φοιτητής του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Πηγή:CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: