7 Μαΐ 2009

Τα "Hobbit" είναι ξεχωριστό ανθρώπινο είδος


Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο σκελετός του Ινδονήσιου «Hobbit» ανήκει σε ένα νέο είδος ανθρώπου.
Οι ανακαλύψεις οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο ύψους μόλις 1 μέτρου και βάρους 30 κιλών άνθρωπος, κατοίκησε στην περιοχή Flores της Ινδονησίας περίπου 8.000 χρόνια πριν. Μετά τη σχετική ανακάλυψη, επικράτησαν έντονες διαφωνίες αναφορικά προς την καταγωγή αυτού του μικροσκοπικού ανθρώπου.

Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ευρήματα στη σπηλιά Liang Bua στην Ινδονησία, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα νέο είδος ανθρώπου, τον Homofloresiensis, που είναι εντελώς διαφορετικό από το γνωστό σε όλους Homo sapiens.

Η διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων έγκειται στο κατά πόσο ο «Hobbit» προέρχεται από ένα προϊστορικό είδος ανθρώπου, ενδεχομένως τον Homo erectus, ο οποίος έζησε στη νοτιοανατολική Ασία περίπου 1.000.000 χρόνια πριν.

Εικάζεται ότι με την πάροδο του χρόνου τα σώματά των «Hobbit» εξελίχτηκαν έτσι, ώστε να καταλήξουν να έχουν μικρό μέγεθος, εξαιτίας μίας φυσικής διαδικασίας, που ονομάζεται «island dwarfing».

Πολλοί ωστόσο είναι οι ερευνητές που διαφωνούν επί τούτου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να ισχύει για το «Hobbit», το μυαλό του οποίου είχε σχεδόν το 1/3 του μεγέθους του μυαλού του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο «Hobbit» είναι πιθανότατα ένα είδος πιο σύγχρονου ανθρώπου, με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Μία ομάδα ερευνητών στις Η.Π.Α., με επικεφαλής τον William Jungers, εξέτασε και ανέλυσε τα ευρήματα από το πόδι ενός «Hobbit» και το συμπέρασμα ήταν ότι όντως πρόκειται για άνθρωπο.

Κατά άλλους επιστήμονες, πρόκειται για εξαιρετικά πρωτόγονη μορφή, καθώς τα χαρακτηριστικά του, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, ταιριάζουν περισσότερο προς αυτά των χιμπαντζήδων.

Άρα, εκτός εάν το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου εξελισσόταν αντίστροφα, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο πρωτόγονο, πράγμα που θεωρείται μάλλον απίθανο, μάλλον «διέφυγαν» από τη φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπου πρόωρα.

Η dr Weston, παλαιοντολόγος στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εξέφρασε την άποψη ότι ο «Hobbit» προέρχεται από τον Homo erectus, εξελίχθηκε όμως σε νάνο, επειδή ζούσε στο νησί.

Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: