9 Μαΐ 2009

Το ρομπότ Nereus ετοιμάζεται να καταδυθεί στα πιο βαθιά μέρη του Ειρηνικού Ωκεανού


Τι καταφέρνουμε όταν συνδυάσουμε μια ομάδα επιστημόνων από το Wood Hole Oceanographic Institution και 5 εκατομμύρια δολάρια; Μα φυσικά το ρομποτικό υποβρύχιο ονόματι Nereus, στο οποίο έχει ανατεθεί μια αποστολή που δεν έχει επιχειρηθεί από κανένα άλλο στον κόσμο βαθυσκάφος επανδρωμένο ή μη.
Η αποστολή του Nereus είναι η εξερεύνηση σημείων του Ειρηνικού Ωκεανού – συγκεκριμένα στο Challenger Deep, βάθος δηλαδή που μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό να φτάσει ανθρώπινο δημιούργημα . Τα πρώτα τεστ θα λάβουν χώρα μεταξύ 23 Μαΐου και 6 Ιουνίου.

Το Challenger Deep βρίσκεται κοντά στη νήσο του Γκουάμ στο δυτικό Ειρηνικό. Είναι η βαθύτερη άβυσσος της Γης, βρισκόμενη στα 11 χιλιάδες μέτρα υπό την επιφάνεια, δύο χιλιόμετρα παραπάνω απ’ όσο είναι ψηλό το Εβερεστ! Σε τέτοιο βάθος η ασκούμενη πίεση είναι 1.100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας.

Παρόλο που τον Ιανουάριο του 1960 ο Jacques Piccard και ο Don Walsh με το βαθυσκάφος «Trieste» επιχείρησαν μια αποστολή εννέα ωρών και κατάφεραν να παραμείνουν στον πυθμένα για 20 λεπτά, κατάφεραν να μετρήσουν βάθος των 10,916 μέτρων.

Τα βαθυσκάφη που χρησιμοποιούνται έως σήμερα είναι ικανά να φτάνουν μέχρι τα 6,5 χιλιάδες μέτρα, εντούτοις μπορούν να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα περί το 95%.

Το Nereus όμως με την δυνατότητα κατάδυσης έως και 11 χλμ θα χαρτογραφεί πλήρως (100%) τον πυθμένα αποκαλύπτοντας σημαντικές -άγνωστες μέχρι πρότινος- πληροφορίες για το «τι» ακριβώς συνθήκες / ζωή επικρατεί εκεί κάτω. Μάλιστα οι επιστήμονες εικάζουν ότι ενδέχεται να γνωρίσουμε και νέα είδη ζωής…(περισσότερες πληροφορίες και σχετικά βίντεο: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8035499.stm)

Πηγή:BBC

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

TRELLOS είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακό όπως το πες Σκρουτζάκο...