22 Μαΐ 2009

Απολίθωμα 47 εκατομμυρίων ετών

Απολίθωμα ηλικίας 47 εκατομμυρίων ετών, που είναι πιθανόν να αποτελεί χαμένο κρίκο για τη Θεωρία της Εξέλιξης του ανθρώπου, παρουσίασαν επιστήμονες στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.
Το απολίθωμα βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, που οι επιστήμονες μπορούν να διακρίνουν υπολείμματα από τη γούνα του καθώς και το τι έφαγε στο τελευταίο του γεύμα.

Η «Ida», όπως ονομάστηκε το απολίθωμα, ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’80 κοντά στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία, αλλά για μεγάλο διάστημα, αποτελούσε αντικείμενο ιδιωτικής συλλογής.

Της έρευνας για τη σημαντικότητα του ευρήματος ηγείτο ο Jorn Hurum, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο, ο οποίος δήλωσε πως η ανακάλυψή του ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε και πως το απολίθωμα «είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούσε να βρεθεί προς έναν απευθείας πρόγονο μας».

Η Ida θεωρείται ότι έζησε κατά την Ηώκαινο περίοδο, η οποία θεωρείται πολύ κρίσιμη για την πορεία εξέλιξης των πρωτευόντων θηλαστικών και από μία πρώτη ματιά, φαίνεται πως μοιάζει πολύ με το γνωστό μας λεμούριο.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί επιστήμονες, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το τι συμβολίζει η ανακάλυψη του απολιθώματος. Από το θηλυκό ζώο λείπουν πολλά χαρακτηριστικά της πρωτόγονης εποχής, όπως η λεγόμενη «ψιλή χτένα», καθώς και τα νύχια, τα οποία οι πίθηκοι χρησιμοποιούν για να ψειρίζουν.

Η ομάδα που παρουσίασε την Ida δήλωσαν πως δεν πρόκειται για λεμούριο, αλλά για ένα καινούριο είδος, το οποίο ονόμασαν Darwinius masillae, για να γιορτάσουν τη δισεκατονταετία από τη γέννηση του Δαρβίνου.

Ο Dr Jens Franzen, χαρακτήρισε την Ida «όγδοο θαύμα του κόσμου» εξαιτίας της απίστευτα καλής κατάστασης, στην οποία βρέθηκε ο σκελετός της, καθώς παρέχει στους επιστήμονες πληροφορίες, που μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν. Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ida μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο και ότι αποτελεί μάλλον όχι έναν απευθείας πρόγονό μας, αλλά κατά το μάλλον, μία.. θεία ή μία γιαγιά.

Ο Dr Henry Gee, εκδότης του περιοδικού Nature, τόνισε πως «είναι πολύ ωραίο να έχεις μία καινούρια ανακάλυψη», ωστόσο δεν τη συγκαταλέγει μεταξύ των σημαντικότερων ανακαλύψεων της ανθρωπότητας.

Ο Dr Chris Beard, έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Carnegie, υποστήριξε πως το εύρημα είναι πιθανό να διχάσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς μπορεί να αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών που συνόδεψαν την ανακάλυψή του.

Προσέθεσε ωστόσο : «Θα έμενα πραγματικά αποσβολωμένος αν όντως αποδειχθεί πως πρόκειται για πρόγονο του ανθρώπου».

Ο Dr Hurum, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε πως το κλειδί για τη σημασία της ανακάλυψης είναι το πόδι του ζώου, καθώς τόσο το σχήμα όσο και το κόκαλό του, ταιριάζουν με τα αντίστοιχα ανθρώπινα και τόνισε πως οι επιστήμονες ετοιμάζουν μία τρισδιάστατη ανοικοδόμηση του ποδιού της Ida, προκειμένου να αποδείξουν τη βασιμότητα ή μη των θεωριών τους.

Πηγή:BBC

1 σχόλιο:

επί λέξει είπε...

Tι μαθαίνει κανείς. Και τι πρέπει να έχει πάντα στο νου του (ενίοτε και στην καρδιά του): Είμαστε περαστικοί και δανεικοί.

Σε χαιρετώ, φίλε. Μ' έκανες να προβληματιστώ.