10 Απρ 2009

Τα παιδιά μειώνουν την ευτυχία του γάμου


Το 90% των ζευγαριών βιώνει μείωση της ικανοποίησης που παίρνει από το γάμο τους, μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων που αναδημοσιεύεται στο ΑΠΕ.
Η έρευνα, που διήρκεσε οκτώ χρόνια και μελέτησε προσεκτικά την εξέλιξη της ζωής 218 ζευγαριών, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας, Σκοτ Στάνλεϊ.

"Τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά εμφανίζουν επίσης μειωμένη ποιότητα γάμου με το πέρασμα του χρόνου, όμως η απόκτηση παιδιού επιταχύνει την επιδείνωση της κατάστασης αυτής, ειδικά κατά την περίοδο προσαρμογής αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού", σύμφωνα με τον Στάνλεϊ.

Μια άλλη μελέτη του 2006, μεταξύ 13.000 ατόμων, είχε διαπιστώσει ότι οι γονείς στην εποχή μας είναι γενικά πιο αγχωμένοι και καταθλιπτικοί από όσους δεν έχουν παιδιά. Μια εξήγηση, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι οι σύγχρονοι γονείς δεν έχουν την ίδια βοήθεια από την οικογένειά τους για την ανατροφή των παιδιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις προηγούμενες γενιές.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα ζευγάρια που συζούν για καιρό μαζί πριν παντρευτούν, βιώνουν περισσότερα προβλήματα μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, σε σχέση με όσους ζουν ξεχωριστά πριν το γάμο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ζευγάρια -κυρίως με υψηλότερο μέσο εισόδημα, που είναι για περισσότερο καιρό παντρεμένοι- που δηλώνουν ότι η σχέση τους έγινε καλύτερη και πιο δυνατή μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Η έρευνα διευκρινίζει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ευτυχίας στη ζωή και ότι όσο και αν τα παιδιά αφαιρούν ένα μέρος από την ικανοποίηση του γάμου, προσφέρουν μια ολόκληρη γκάμα άλλων ικανοποιήσεων μέσα στην οικογένεια.

Πηγή:cosmo.gr

1 σχόλιο:

Athos Georgiou είπε...

Ε τότε να μήν κάνουμε ποτέ παιδιά και νάμαστε πάντα happy μέχρι να εξαφανιστεί ο ανθρώπινος πλυθησμός. Καλοοοοοο...