30 Απρ 2009

Νεκρόπολη 4.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο


Μούμιες της δυναστείας του Φαραώ Σενουσρέτ ΙΙ ανακάλυψαν αιγύπτιοι αρχαιολόγοι σε ένα σχετικά «περιφρονημένο» αρχαιολογικό χώρο, την πυραμίδα Λαχούν. Οι σαρκοφάγοι μέσα στις οποίες βρέθηκαν θεωρούνται όχι μόνο σημαντικής αρχαιολογικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι ανακαλύψεις τους θα είναι ακόμη σημαντικότερες καθώς πιστεύουν ότι κάτω από αυτή τη νεκρόπολη ίσως υπάρχουν κι άλλες.

Η πυραμίδα που βρίσκεται στην περιοχή Φαγιούμ, χτίστηκε από τη δυναστεία του Φαραώ Σενουσρέτ ΙΙ, που κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Αλ Αγέντι δήλωσε στο Reuters ότι οι τάφοι έχουν διάφορα αρχιτεκτονικά σχέδια και ότι οι μούμιες φέρουν σαρκοφάγους με ζωντανά και όμορφα χρώματα – πράσινο, γαλάζιο και κόκκινο. Τα οστά στην τοποθεσία -όπως μεταφέρει το πρακτορείο- στοιβάζονται σε μία πλευρά ενώ οι αρχαιολόγοι με τις ειδικές βούρτσες προσπαθούν να καθαρίσουν από τη σκόνη τα προσωπεία που καλύπτουν τις μούμιες – τα οποία αναπαριστούν τον νεκρό.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι με την εξερεύνηση της νεκρόπολης, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πολλά παραπάνω στοιχεία για τα ταφικά έθιμα των Αιγυπτίων από την εποχή των Φαραώ μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο Αλ Αγέντι μάλιστα δηλώνει ότι καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι τάφοι χτίζονταν πάνω από άλλους τάφους – προγενέστερων περιόδων- οι προοπτικές να πάμε «πίσω στο χρόνο» είναι ακόμη πιο σημαντικές.

«Η κυρίαρχη ιδέα ήταν ότι αυτή η νεκρόπολη δημιουργήθηκε από τον Σενουσρέτ τον Δεύτερο. Υπό το φως ωστόσο των ανακαλύψεών μας θεωρούμε ότι σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι η ιστορία της είναι ακόμη παλαιότερη και ότι θα ανακοινώσουμε περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: