4 Φεβ 2009

Πιο υγιή τα μωρά του καλοκαιριού από τα μωρά του χειμώνα


Οι μητέρες που κυοφορούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γεννούν μωρά ψηλότερα και με πιο δυνατά οστά λόγω των ηλιακών ακτινών, απ’ ότι οι γυναίκες που κυοφορούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό αποδεικνύει 18χρονη επιστημονική έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα μωρά γεννιούνται στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, είναι - κατά μέσο όρο - μισό εκατοστό ψηλότερα και έχουν πιο πλατιά οστά, σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται το χειμώνα και την άνοιξη. Και αυτό γιατί όταν οι έγκυες περπατούν έξω και εκτίθενται – με μέτρο – στον ήλιο, τα έμβρυα ωφελούνται από τις ισχυρές ηλιακές ακτίνες, οι οποίες αυξάνουν τις ποσότητες της βιταμίνης D στο δέρμα της μητέρας τους.

Αντίθετα, οι γυναίκες που κυοφορούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα της ίδιας βιταμίνης, σύμφωνα με τις συστάσεις των βρετανών επιστημόνων. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν οφέλη όταν πρόκειται για τεχνητό φως από σολάριουμ.

Τα υψηλότερα παιδιά τείνουν να έχουν μεγαλύτερα οστά, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει περαιτέρω την οστική μάζα, χάρη στην αυξημένη βιταμίνη D, η οποία – μαζί με το ασβέστιο - αποδεικνύεται σημαντική μέσα στη μήτρα για το σχηματισμό των οστών του εμβρύου. Τα μεγαλύτερα οστά θεωρούνται ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά σε σπασίματα λόγω οστεοπόρωσης σε επόμενο στάδιο της ζωής.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει και άλλα οφέλη από τη βιταμίνη D, όπως μείωση του κινδύνου για καρκίνο, προστασία από καρδιοπάθειες, διαβήτη, υψηλή πίεση κ.α. Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ειδικά στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου όπου υπάρχει μικρή ηλιοφάνεια, έχει θεωρηθεί αιτία για αρκετούς πρόωρους θανάτους από καρκίνο.

Πηγή:cosmo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραια το χουμε αυτο:)