13 Φεβ 2009

Πρωτοφανής σύγκρουση δορυφόρων


Χωρίς προηγούμενο είναι το περιστατικό σύγκρουσης ενός δορυφόρου αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας με έναν παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο, που σημειώθηκε την Τρίτη πάνω από τη Σιβηρία.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, η σύγκρουση έγινε ανάμεσα στο δορυφόρο Iridium Satellite LLC και σε «μη επιχειρησιακό» ρωσικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, καθώς βρίσκονταν σε τροχιά σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του πλανήτη.

Οι δορυφόροι βρίσκονταν σε ύψος 780 χιλιομέτρων από τον πλανήτη, που συνήθως χρησιμοποιείται από μετεωρολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, διευκρίνησε ο αντισυνταγματάρχης Λες Κόντλικ, της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που δύο δορυφόροι συγκρούονται καθώς βρίσκονται σε τροχιά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Από τη σύγκρουση δημιουργήθηκαν νέφη θραυσμάτων, που βρίσκονται σε τροχία γύρω από τη Γή, και τα οποία επιχειρεί τώρα να εντοπίσει η NASA. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα θραύσματα θα καού, εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γής.

Το μέγεθος της σύγκρουσης δεν έχει μετρηθεί ακόμη και η σχετική ανακοίνωση αναμένεται μετά από κάποιες εβδομάδες.

Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: