13 Φεβ 2009

Κούκλα από καρκινικά κύτταρα


Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν μια κούκλα από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα με σκοπό τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στο σώμα του ασθενούς, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΠΕ.
Η «κούκλα» δημιουργήθηκε με μια τεχνική που επιτρέπει το «φορμάρισμα» ιστών σε οποιαδήποτε επιθυμητή δομή. Η δομή κούκλας επιτεύχθηκε με τη χρήση περίπου 100.000 σφαιρών της συνδετικής πρωτεϊνης κολλαγόνου, οι οποίες είχαν «μπολιαστεί» με κύτταρα από καρκινική καλλιέργεια ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε καλούπι κούκλας. Στην επιφάνεια κάθε σφαίρας υπάρχουν κύτταρα που εκκρίνουν πρωτεϊνες και κολλαγόνο, ώστε να συνδέουν μεταξύ τους όλα τα κύτταρα.

Το αποτέλεσμα της νέας τεχνικής είναι ότι το τελικό προϊόν είναι πολύ πιο παρόμοιο με ένα ζωντανό ιστό από ό,τι μια τυπική συλλογή κυττάρων που, όπως συνήθως συμβαίνει, έχουν αναπτυχθεί σε ένα εργαστηριακό σκεύος.

Η ανακάλυψη, που ελπίζεται να οδηγήσει σε καλύτερα αντικαρκινικά φάρμακα, έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τόκιο, υπό τον Σότζι Τακεούτσι, σύμφωνα με το New Scientist. Οι Ιάπωνες επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν δομές σαν την «κούκλα», οι οποίες θα περιέχουν πολλαπλούς τύπους κυττάρων, ώστε τελικά να φθάσουν στο σημείο να παράγουν ολοκληρωμένες δομές που θα λειτουργούν ως πλήρη όργανα για δοκιμές νέων φαρμάκων.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: