11 Μαΐ 2008

11 Μαΐου 2008:Μια γιορτή φόρος τιμής....

«Μαζί της πέρασες όλη σου τη ζωή. Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκες ήταν δίπλα σου. Σε φρόντιζε, σε ανάθρεψε, σε μεγάλωσε. Ήταν δίπλα σου κάθε λεπτό της ζωής. Αυτή υπέμενε τα πάντα, τις αρρώστιες, τις λύπες, τις χαρές σου… Λεπτό δε σε άφησε από τα μάτια της μέχρι και τώρα που μεγάλωσες. Γιατι έτσι είναι η μάνα. Έτσι είναι οι μάνες. Σίγουρα θα υπήρξαν στιγμές που νόμισες πως σε στενοχώρησε ή σε πλήγωσε. Και όμως, η καρδιά της δεν αντέχει να σε δει ποτέ λυπημένο. «Απλά το κάνει για το καλό σου» , έτσι δεν λένε? »

Σήμερα απονέμεται ετήσιος φόρος τιμής σε ένα θαυμάσιο και παντοδύναμο πλάσμα που μας έφερε στη ζωή και μας έδωσε πνοή… η μητέρα. Η μητέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊ και αυτό καθιερώθηκε και οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907-1908 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας. Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Πηγή αναφοράς για τη γιορτή της μητέρας είναι η αρχαία Ελλάδα.
Στην αρχαιότητα ήταν η γιορτή της άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και που ήταν η θεά της γονιμότητας.

Ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρας είναι πολύ σημαντικός. Από μικρή προετοιμάζεται γι’αυτό και είναι μεγάλο δώρο θεού να συμμετέχει στη δημιουργία του ανθρώπου. Ο ρόλος της στη μετέπειτα στήριξη της οικογένειας είναι απόλυτα καθοριστικός και αυτό αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Στη θεωρία όλα είναι εφικτά αλλά αυτή είναι που στη πράξη αγωνίζεται να κρατήσει τα θεμέλια της οικογένειάς της ή μάλλον αυτή που βάζει τις ρίζες για τα θεμέλια. Η καθημερινότητά της απέχει πολύ από τότε που αυτή ήταν μικρό παιδί. Είναι η σειρά της να φροντίσει τις ανάγκες του σπιτιού, να πλύνει, να σιδερώσει, να μαγειρέψει. Και αυτό σήμερα είναι αρκετά δύσκολο εάν η μητέρα εργάζεται. Είναι διπλά στο παιδί της γιατι αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Καταβάλλει αμέτρητες προσπάθειες στη κοινωνικοποίησή του. Είναι αυτή που δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον. Μια άριστη σχέση μητέρας και παιδιού καθορίζει την ανάπτυξη του τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Και όμως, παρόλη τη καθημερινή της κούραση είναι πάντα εκεί για μας. Αυτή φροντίζει εμάς και τα παιδιά όλου του κόσμου. Είναι πάντα με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη παρόλο που τα πράγματα πολλές φόρες πάνε στραβά. Είναι το θεμέλιο της οικογενειακής ευτυχίας και γαλήνης.
Για όλα όσα προσφέρει διαρκώς και παντοτινά, για όλα όσα προωθήθηκε να είναι και να σημαίνει, το λιγότερο που της αξίζει είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδία μας…

Γραμμένο από την Εύη Θεοδώρου

3 σχόλια:

TRELLOS είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακό άρθρο Έυη μου....μέσα σε λίγες γραμμές αποτυπώνεις την τεράστια σημασία της μητέρας ώς ύπαρξη μέσα στη ζωή όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

ine ali8ia pws sti mitera ofeilontai tosa polla 4ixika aga8a, pu esi re api kataferes na ta sinta3eis me toso aplo alla oloklirwmeno tropo...i mitera einai pou mas stirizei me ton ena i allo tropo,eite apo makria eite apo konta s'oli tin poreia tis zwis mas...bravo re api..wreo a8ro:)

Ανώνυμος είπε...

evulina mpravo sigxaritiria.ontws i mitera ine ta panta y olus mas.gonios,filos,stirigma..makari na ine panta kala k na ine panta dipla mas.mama mepe8imisase polla:(