3 Μαΐ 2008

Νέα ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας

Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφτηκε την Τρίτη 29/4/2008, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 28/4 το απόγευμα στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Χριστένκο.
Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες Βουλγαρία, Ιταλία και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την Gasprom. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.
Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:
Πρώτον, στην ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας.
Δεύτερον, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.
Τρίτον, στη μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και στη σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο.
Η πραγματικότητα πίσω από την συμφωνία Ελλάδας -Ρωσίας φυσικά δεν είναι για τους παραπάνω εμφανείς λόγους αλλά στην αλλαγή πλεύσης που φαίνεται ότι επιχηρεί η ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες πολιτείες.Οι Η.Π.Α έχουν βάλει σαν στόχο τα βαλκάνια για πολλούς λόγους και η Ελλάδα αποτελει τροχοπέδη στα επεκτατικά σχέδιά τους.Με την περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρωσσίας οι Η.Π..Α ανησυχούν αλλά και η Ελλάδα διασφαλίζει τυχόν "επικίνδυνες" καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει από στα βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: