21 Μαΐ 2008

Alessandro Del Piero:Η πιο σπουδαία πρωτιά!!!


Λαϊκό άθλημα αλλά και μια από τις πλέον προσοδοφόρες βιομηχανίες στο χώρο του θεάματος, το ποδόσφαιρο δεν παύει να διασκεδάζει αλλά και να διοχετεύει πρότυπα στην κοινωνία -πρότυπα συνήθως ανάλογα αυτών που ολόκληρη η βιομηχανία του θεάματος προβάλλει στη βιτρίνα της... Υπ' αυτή την έννοια, αυτό που έκανε την 38η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Ιταλίας για το 2008 ο γεννημένος κοντά σε ένα χωριουδάκι του Τρεβίζο το Νοέμβριο του 1974 ,Alessandro Del Piero αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.Τι έκανε;Απλά προτίμησε να μοιραστεί με συμπαίκτη του τη δόξα που θα κατακτούσε επαξίως μόνος του...


Για να γίνει κατανοητό και σε όποιον δεν παρακολουθεί τα ποδοσφαιρικά και δη του campionato(έτσι λέγεται το εθνικό πρωτάθλημα της Ιταλίας).Τελευταίο ματς της σεζόν και έχοντας σημειώσει 19 τέρματα, ο Del Piero μαζί με το συμπαίκτη του εδώ και μια οκταετία στη Juventus, David Trezeguet μοιράζονταν την πρώτη θέση των σκόρερ από κοινού, με τον Borriello της Genoa -που είχε να παίξει ένα ακόμη παιχνίδι, ένα 24ωρο μετά το δικό τους τελευταίο ματς...


Ξεκινά, λοιπόν, το ματς της Juventus στη Γένοβα με τη Sampdoria και, μόλις στο 6ο λεπτό ο Del Piero βάζει γκολ και γίνεται πρώτος σκόρερ της Serie A, με 20 γκολ -κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ ως τώρα στην πλούσια καριέρα του. Πανηγυρίζει και εκεί που αγκαλιάζεται με τους συμπαίκτες του κάτι ψιθυρίζει στον Trezeguet, κάτι που στις κάμερες δείχνει σαν: "σειρά σου, τώρα"... Εννιά λεπτά αργότερα, μπαίνοντας στην περιοχή, ανατρέπεται από έναν αμυντικό της Sampdoria. Ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτυ αλλά ο Del Piero, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εκτέλεση των πέναλτυ στη Juventus, παραχωρεί τη θέση του στον Trezeguet! Ο Γάλλος σουτάρει και γκολ -φτάνει και αυτός την πρώτη θέση, με 20 γκολ, μαζί με τον Del Piero!


Ε, από εκεί και πέρα η ποδοσφαιρική ιστορία θα γράψει πως το επόμενο πέναλτυ που κέρδισε ο Del Piero (αφού πέρασε τέσσερις παίκτες μέσα σε ελάχιστο χώρο τον ανέτρεψε ο πέμπτος), το εκτέλεσε ο ίδιος και έφτασε στην κορυφή με 21 γκολ ενώ ο Trezeguet έχασε την ευκαιρία, 6 λεπτά πριν λήξει το ματς, να τον φτάσει... Σε λίγες ώρες η επιβεβαίωση για το αν τα 21 γκολ είναι αρκετά για να στεφθεί βασιλιάς των σκόρερ της Serie A ο Alessandro Del Piero έρχεται! αφού ο άμεσος "διώκτης" του Boriello δεν καταφέρνει να σκοράρει δις.


Αν και, στην πραγματικότητα, η ενέργειά του είναι υπεραρκετή για να πάρει το βραβείο! Μιας και κατάφερε σε ένα κατεξοχήν ανταγωνιστικό -και επαγγελματικό- άθλημα να αναδείξει την αξία του συναγωνισμού, της μοιρασιάς και της συλλογικότητας. Αξίες που θέλησε να προβάλει και μετά το παιχνίδι όταν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διάλεξε να μνημονεύσει τους συμπαίκτες του που με το παιχνίδι και τις μπαλιές τους τον βοήθησαν να φτάσει και σε αυτό το προσωπικό του ρεκόρ. Το χειροκρότημα που δέχτηκε από όλο το γήπεδο, της Γένοβα και όχι του Τορίνο, όταν βγήκε, δείχνουν ότι ο κόσμος ξέρει να ξεχωρίζει έναν καλό τεχνίτη της μπάλας από κάποιον σπουδαίο παίχτη...και ο Alessandro Del Piero μόνο σπουδαίος παίχτης μπορεί να χαρακτηριστεί!!!


Στα 34, εκεί που -για πολλοστή φορά- τον θεωρούσαν ξοφλημένο, ο Del Piero, ο δικαίως αποκαλούμενος Pinturicchio (από το όνομα του ζωγράφου, δασκάλου της πρώιμης Αναγέννησης) έβαλε τα περισσότερα γκολ από ποτέ, και δείχνοντας πως ποτέ δεν παραιτείται κανείς από την προσπάθεια να γίνεται καλύτερος μαζί με τους άλλους, κάλεσε τους συμπαίκτες του να θέσουν όλοι μαζί νέους στόχους για τη χρονιά που έρχεται...


Συγχαίροντας αυτόν τον σπουδαίο παίχτη ας θυμηθούμε ένα ιστορικό προηγούμενο στο campionato, που είδε παίχτες της ίδιας ομάδας να βρίσκονται στην κορυφή των σκόρερ: ήταν την περίοδο 1959-1960 όταν δυο juventini (πάλι), βρέθηκαν στην κορυφή: ο Omar Sivori με 28 γκολ και ο John Charles με 23. Επιπλέον ,είναι μόλις ο 2ος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία που καταφέρνει να αναδεικτεί πρώτος σκόρερ στην 1η και 2η κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pragmati mia apo tis megaliteres morfes tou neoteru ews sixronou podosferou... o megas ale3andros opws ton apokaloun dn stamataei oute sta 34 t xronia!!! to pes kai to kanes;)