31 Αυγ 2011

Ο «υπόγειος Αμαζόνιος» είναι κάτι σαν… ποταμός!


Διευκρινίσεις σχετικά με την ανακάλυψή τους που έκανε το γύρο του κόσμου έδωσαν οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες δήλωσαν πως έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ποταμού, κάτω από τον Αμαζόνιο.

Με δηλώσεις τους στο BBC, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι το νερό κινείται μέσα από πορώδεις βράχους με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα λίγα εκατοστά το χρόνο, συνεπώς δεν ρέει όπως συμβαίνει στα ποτάμια.

«Χρησιμοποιήσαμε τον όρο "ποτάμι" με τη γενική έννοια, όχι με την επικρατούσα», είπε ο καθηγητής Βαλίγια Χάμζα, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο υπόγειο ποτάμι.

Ο Χάμζα και οι συνάδελφοί του από το Εθνικό Παρατηρητήριο της Βραζιλίας συμπέραναν την ύπαρξη του ποταμού, κατά τη διάρκεια μελετών γύρω από τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία 241 ανενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο Petrobras. Βάσει των πληροφοριών, διαπίστωσαν την κυκλοφορία νερού σε βάθος έως και 4 χλμ. κάτω από τον Αμαζόνιο. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η κίνηση αυτή γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, όπως ακριβώς και τα ύδατα του Αμαζονίου.

«Καταρχάς η λέξη "ποταμός" θα πρέπει να σβηστεί από την εργασία τους γιατί δεν πρόκειται για ποταμό σε καμία περίπτωση», λέει ο γεωλόγος της Petrobras Χόρχε Φιγουερέδο. Εξηγεί ότι νερό και άλλα υγρά θα μπορούσαν να περάσουν από πορώδεις βράχους, όμως δεν θα μπορούσαν να φθάσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως λέει ο Χάμζα, καθώς σε βάθη 4.000 μέτρων, δεν μπορεί να υπάρχει γλυκό νερό - και τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι αυτό το νερό είναι αλμυρό».

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: