21 Ιουν 2011

Ανεργία απειλεί τη NASA

Το ακόλουθο είναι ένα παλιό σχετικά άρθρο αλλά μάλλον επίκαιρο.

Του Warren Leary
The New York Times

Η απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2010 ενδέχεται να προκαλέσει την κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας σε ανάδοχες εταιρείες και 600 θέσεων πολιτικού προσωπικού της NASA, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.

Έπειτα από αίτηση του κογκρέσου, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες της εκτιμήσεις για τις περικοπές θέσεων εργασίας καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων στο πρόγραμμα Constellation. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο την κατασκευή μιας νέας γενιάς διαστημοπλοίων και πυραύλων για ταξίδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τη μεταφορά ανθρώπων στο φεγγάρι και τον πλανήτη Άρη.

Ο Γουίλιαμ Γκερστενμάιερ, στέλεχος του τμήματος διαστημικών επιχειρήσεων της NASA ανέφερε ότι οι τελικές περικοπές μπορεί να μην είναι τόσο πολλές όσες αρχικά ανακοινώνονται. Καθώς ο οργανισμός ετοιμάζεται για το πρόγραμμα Constellation, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα μπορούσε να μετατεθεί σε νέα πόστα στην ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία των νέων διαστημοπλοίων και πυραύλων.

Το διαστημικό όχημα Orion, που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS και από εκεί στο φεγγάρι δεν προβλέπεται να πετάξει πριν το 2015. Επιπρόσθετα, τόνισε ο Γκερστενμάιερ, κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να πάνε σε ιδιωτικέρς εταιρείες που θα υποστηρίξουν εμπορικά τις διαστημικές ενέργειες της NASA, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να βγουν στη σύνταξη. Σημειώνεται ότι περίπου 25% τιυτ σημερινού προσωπικού του οργανισμού πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Το διαστημικό κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ προβλέπεται ότι θα πληγεί περισσότερο, αφού εκεί είναι και το κέντρο επιχειρήσεων του διαστημικού στόλου. Η πρώτη πρόβλεψη αναφέρει περικοπές 6.400 θέσεων εργασίας από το σύνολο των 8.000 θέσεων, μέχρι το 2011.

www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Aργησα να περασω λογω εξεταστικης αλλα σημερα επανορθωνω αφηνοντας πολλες ευχες για καλη εβδομαδα.Να εισαι παντα καλα.