22 Ιουν 2010

Καντανουούμουου : Πρόγονός μας, ηλικίας 3,5 εκατ. ετών


Τμήμα σκελετού, ηλικίας 3,58 εκατ. ετών, που ανακαλύφθηκε πριν από πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι ανήκει σε ένα πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή του διάσημου Αυστραλοπίθηκου, της “Λούσι”, μελέτησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το απολίθωμα, κατά 400 χρόνια αρχαιότερο από τη “Λούσι”, αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από αυτήν και επιβεβαιώνει, πως όταν αυτή ζούσε, η όρθια βάδιση είχε ήδη επικρατήσει.
Ειδικότερα, το απολίθωμα, που ανήκει στο ίδιο είδος ανθρωπίδη που ανήκει και η “Λούσι”, τον Australopithecus afarensis, δείχνει ότι περπατούσε σε όρθια θέση, κάτι που σημαίνει ότι η όρθια βάδιση, όπως των σημερινών ανθρώπων, συνέβη νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Ο σκελετός του νέου ανθρωπίδη, βρέθηκε πριν πέντε χρόνια στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, περίπου 330 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Το απολίθωμα πήρε το όνομα “Καντανουούμουου” (που σημαίνει “μεγάλος άνθρωπος” στην τοπική γλώσσα), καθώς πρόκειται για ένα αρσενικό με ύψος κοντά σε δύο μέτρα, ενώ η “Λούσι”, (ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπίθηκου που βρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογείται πριν από 3,2 εκατ. χρόνια), είχε ύψος μόνο ένα μέτρο.

Ο παλαιότερος ανθρωπίδης που έχει ποτέ βρεθεί, επίσης στην Αιθιοπία, είναι ο Αρδιπίθηκος (Ardipithecus ramidus), που χρονολογείται πριν από 4,4 εκατ. χρόνια και ο οποίος είχε πιο έντονα στοιχεία πιθήκου στα χέρια και τα πόδια του, τα οποία όμως ο νέος σκελετός δε διέθετε πια, έχοντας πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά στο σκελετό του.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, από τους δύο υπεύθυνους της έρευνας, τον αιθιοπικής καταγωγής έφορο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ και τον καθηγητή Παλαιοανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Kent State, Όουεν Λαβτζόι.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.pnas.org/content/early/2010/06/07/1004527107.abstract?sid=3bde9b44-1027-4bfe-9c25-66306242df69


http://www.cosmo.gr/SciTech/USA/278289.html

1 σχόλιο:

Παραμυθία και Ασυμβίβαστη είπε...

είναι από τις ανακαλύψεις που πραγματικά θα βοηθήσουν στο να καταλάβουμε από που προήλθαμε... (αν και η θρησκεία άλλα λέει και είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο αξίζει να σχολιαστεί). Εντούτοις θα λυθούν οι κυρίότερες απορίες της ανθρωπότητας... (ευχαριστούμε για την ενημέρωση και τις γνωσεις που προσφέρει το blog σου)