16 Νοε 2009

Επικίνδυνο για την υγεία το ποτό Red Bull


Ακόμα και μια συσκευασία του δημοφιλούς ποτού Red Bull μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, ακόμα και στους νέους, ανακοίνωσαν σήμερα αυστραλοί ερευνητές.

Το ποτό, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και καταναλώνεται κυρίως από φοιτητές και λάτρεις του αθλητισμού καθώς υπόσχεται «ότι δίνει φτερά», κάνει το αίμα ιξώδες, κάτι που οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα όπως το εγκεφαλικό.

«Μία ώρα αφότου ήπιαν Red Bull, το αίμα τους δεν ήταν φυσιολογικό. Δεν ήταν φυσιολογικό και έμοιαζε με κάποιου, ο οποίος πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε στην εφημερίδα the Australian ο Σκοτ Ουίλαφμπι, επικεφαλής ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο νοσοκομείο Royal Adelaide Hospital.

Η εκπρόσωπος της εταιρίας Red Bull στην Αυστραλία, Λίντα Ρίχτερ, δήλωσε ότι η καταγγελία θα αξιολογηθεί από την έδρα της εταιρίας στην Αυστρία.

«Η έρευνα δεν φανερώνει επίδραση που διαφέρει πολύ από εκείνη που έχει κάποιος πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ», δήλωσε η Ρίχτερ στο Ρόιτερς.

Ο Ουίλαφμπι και οι συνεργάτες του εξέτασαν το καρδιαγγειακό σύστημα 30 νεαρών ενηλίκων μια ώρα πριν και μια ώρα μετά την κατανάλωση συσκευασίας 250ml του Red Bull ποτό χωρίς ζάχαρη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «οι φυσιολογικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα» μετά την κατανάλωση του ποτού, το οποίο παρασκεύασε τη δεκαετία του '80 ο αυστριακός επιχειρηματίας, Ντίτριχ Μάτεσιτζ, με βάση ένα παρεμφερές ταϊλανδέζικο ποτό.

Το Red Bull έχει απαγορευτεί στη Νορβηγία, την Ουρουγουάη και τη Δανία εξαιτίας των κινδύνων για την υγεία που αναγράφονται και στις συσκευασίες, όμως η εταιρία πούλησε τον περασμένο χρόνο 3.5 δισεκατομμύρια συσκευασίες σε 143 χώρες.

Η κάθε συσκευασία περιέχει 80 mg καφείνης, περίπου ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ.

Η εταιρία, η οποία προωθεί το προϊόν της με το σλόγκαν «Το Red Bull σας δίνει φτερά», χρηματοδοτεί τους αγώνες ταχύτητας Φόρμουλα-1 και διοργανώσεις extreme sport ανά τον κόσμο. Προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην πίνουν πάνω από δύο τέτοια ποτά την ημέρα.

Ο Ουίλαφμπι λέει ότι το Red Bull μπορεί να αποβεί μοιραίο σε συνδυασμό με το στρες ή την υπέρταση, παρεμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρομβώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

4 σχόλια:

tragos είπε...

είχα πιει 23 που τζίνα μια μέρα τζαι εν εδιούσα παμό.

TRELLOS είπε...

Ντάξει είπαμε αλλά βλακείες μεν γράφετε φίλε μου...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΓΕΝΙΚΑ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

TRELLOS είπε...

Σ'ευχαριστώ Σκρουτζάκο...Καλά να περνάς..