8 Νοε 2009

Ο Roadrunner του διαστήματος - Ένας υπερυπολογιστής στη διάθεση των αστρονόμων

Περισσότερο από το 90% της συνολικής ύλης και ενέργειας του Σύμπαντος παραμένει άγνωστο για την ανθρώπινη επιστημονική γνώση. Παρά τις προόδους που έχουν κάνει τις τελευταίες δεκαετίες η αστροφυσική και η κοσμολογία για την κατανόηση των μυστικών του, εξακολουθούν να υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί στα επιστημονικά όργανα, που υποχρέωσαν τους επιστήμονες να καταφύγουν σε πιο «ανορθόδοξες» μεθόδους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (08/11), οι αστρονόμοι εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων που εμφανίζουν τα γήινα ή διαστημικά τηλεσκόπια, καταφεύγουν σε πανίσχυρους υπολογιστές, που προσομοιώνουν και συνδυάζουν με απίστευτη ταχύτητα τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα γνώσεις.

Ένας τέτοιος υπερυπολογιστής ύστερα από πολλά χρόνια προετοιμασίας είναι τώρα έτοιμος να εξερευνήσει μια εικονική εκδοχή του πραγματικού Σύμπαντος.

Η εκδοχή αυτή, αν και απλοποιημένη σε σχέση με τις αχανείς διαστάσεις του Σύμπαντος, περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο Ήλιους και άλλα 64 δισεκατομμύρια ουράνια σώματα.

Καταλαμβάνει 560 τετραγωνικά μέτρα και είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο. Αρχισε να κατασκευάζεται το 2002 στο ερευνητικό εργαστήριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού, αλλά πλήρη λειτουργικότητα απέκτησε μόλις το 2008.

Δημιούργημα της ΙΒΜ, είναι πολύ πιο γρήγορος από τον «ξάδελφό» του, «Blue Sky». Γι' αυτό και τον «βάφτισαν» Roadrunner, από το διάσημο ομώνυμο καρτούν της Warner, που αναπτύσσει ιλιγγιώδεις ταχύτητες, προκειμένου να ξεφύγει από ένα πεινασμένο κογιότ, που ανεπιτυχώς προσπαθεί να το παγιδεύσει.

Ο Roadrunner επεξεργάζεται τα δεδομένα με ταχύτητα που αγγίζει τα 1.105 petaflop (το Flop είναι μονάδα μέτρησης της ταχύτητας επεξεργασίας, από τα αρχικά FLoating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο• 1 petaflop αντιστοιχεί σε 1 δεκάκις τρισεκατομμύρια Flop).

Οι απαράμιλλες υπολογιστικές ικανότητες του Roadrunner πρόκειται να αξιοποιηθούν και σε άλλα ερευνητικά πεδία, όπως στην ανάλυση της μαγνητικής επανασύνδεσης, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα ιονισμένα αέρια και η ανάλυση του οποίου θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στη γήινη μαγνητόσφαιρα.

http://www.cosmo.gr/Space/USA/254756.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: