19 Οκτ 2009

H MI5 χρηματοδοτούσε τον Μπενίτο Μουσολίνι!


Έγγραφα αποκαλύπτουν πως η πολιτική καριέρα του Ιταλού δικτάτορα, που ξεκίνησε το 1917, χρηματοδοτούνταν εβδομαδιαία με το ποσό των 100 λιρών Αγγλίας, από τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙ5.

Στην ιστορία, ο Μουσολίνι έχει μείνει ως ένας εκ των ιδρυτών του «άξονα», ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα του με το φόβο και σφυρηλάτησε μια καταστρεπτική συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία. Όμως, μια άγνωστη πτυχή του «Ντούτσε» αποκαλύφθηκε με τις νέες πληροφορίες: αυτή του πράκτορα της ΜΙ5!

Τα αρχειοθετημένα έγγραφα που «είδαν» πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως ο 34χρονος τότε δημοσιογράφος Μουσολίνι, πληρωνόταν από την ΜΙ5, για να εκδίδει προπαγανδιστικά έγγραφα με σκοπό να συνεχίσει η Ιταλία να μάχεται στο πλευρό των «συμμάχων».

Οι πληρωμές του εγκρίθηκαν τότε από τον Σερ Σάμουελ Χόαρ, βουλευτή και «άνθρωπο» της MI5 στη Ρώμη, ο οποίος ηγούνταν ενός εκατομελούς προσωπικού της υπηρεσίας στην Ιταλία.

Ο ιστορικός Πήτερ Μάρτλαντ, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ανακάλυψε τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης με το δικτάτορα, είπε: «Ο λιγότερο αξιόπιστος σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η Ιταλία μετά την απομάκρυνση της Ρωσίας από τη συμμαχία. Ο Μουσολίνι πληρωνόταν από το φθινόπωρο του 1917 και για τουλάχιστον ένα χρόνο 100 λίρες την εβδομάδα, υπερβολικά πολλά χρήματα για την εποχή».

«Το τελευταίο πράγμα που ήθελε η Μεγάλη Βρετανία, ήταν οι απεργίες υπέρ της ειρήνης που σταματούσαν τη λειτουργία των εργοστασίων στο Μιλάνο. Ήταν πολλά τα χρήματα, για έναν δημοσιογράφο της εποχής. Συγκριτικά όμως με τα 4 εκατομμύρια τη μέρα, που ξόδευε η χώρα στον πόλεμο, το ποσό ήταν μηδαμινό,» πρόσθεσε ο κος Μάρτλαντ.

Μετά την ανακωχή, ξεκίνησε η αναρρίχηση του Μουσολίνι στην εξουσία. Με τις νοθευμένες εκλογές και τη βία που χρησιμοποίησε κατάφερε να εδραιώσει τη δικτατορία του στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Οι αποικιακές φιλοδοξίες του στην Αφρική τον έφεραν πάλι σε επαφή με τον πρώην εργοδότη του το 1935. Τότε, ο Bρετανός γραμματέας εξωτερικών Χόαρ σύναψε μαζί του συμφωνία δίνοντας στον έλεγχο της Ιταλίας την Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία).

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί πως οι δύο άντρες ήταν φίλοι, αν και ο Χόαρ ήταν ερωτευμένος με την Ιταλία» είπε ο Χάρτλαντ.

Η μη δημοτικότητα του σύμφωνου «hoare-Laval» στη Μεγάλη Βρετανία ανάγκασε τον Χόαρ να παραιτηθεί. Εν τω μεταξύ, ο Μουσολίνι, στήριξε τις νέες αποικιακές βλέψεις του στον Χίτλερ και τάχθηκε αυτή τη φορά εναντίον των συμμάχων. Μετά την απόβαση των «συμμάχων» στην Ιταλία ο Ιταλός δικτάτορας καθαιρέθηκε και δολοφονήθηκε μαζί με τη μνηστή του από Ιταλούς παρτιζάνους.

http://www.tvxs.gr/v23403

Δεν υπάρχουν σχόλια: